Okulöncesinde Materyal Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #463195

Görsel mesaj geliştirme sürecinin bir bileşeni olan görsellerin mesaj geliştirme sürecinde kullanımında kimi ilkelere dikkat etmek gerekmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bu ilkelerden biri değildir?


Görseller, öğretim materyalinin bir parçası olarak öğrenmeye güdülenmeyi sağlamalıdır.

Görseller, hedef kitlenin düzeyine ve hazır oluşluklarına uygun olmalıdır.

Mesaj iletim sürecinde görselin sayı ve niteliği göz ardı edilir.

Görseller, öğretim materyalinin amacına hizmet etmeli ve öğretim içeriğinin materyal bağlamında algılanmasını ve somutlaştırılmasını sağlayıcı nitelikte olmalıdır.

Görsellerin taşıdıkları mesaj farklı anlamlara yol açmamalı, açık, anlaşılır ve anlam bütünlüğü taşır bir biçimde hedef kitleye sunulmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Görsel mesaj geliştirme sürecinin bir bileşeni olan görsellerin mesaj geliştirme sürecinde kullanımında kimi ilkelere dikkat etmek gerekmektedir. Bu ilkeler şöyledir: • Görseller, öğretim materyalinin bir parçası olarak öğrenmeye güdülenmeyi sağlamalıdır. • Görseller, hedef kitlenin düzeyine ve hazır oluşluklarına uygun olmalıdır. • Görsellerin taşıdıkları mesajlar, hedef kitlenin ilgisini canlı tutacak nitelikte olmalıdır. • Görseller, öğretim materyalinin amacına hizmet etmeli ve öğretim içeriğinin materyal bağlamında algılanmasını ve somutlaştırılmasını sağlayıcı nitelikte olmalıdır. • Görsellerin taşıdıkları mesaj farklı anlamlara yol açmamalı, açık, anlaşılır ve anlam bütünlüğü taşır bir biçimde hedef kitleye sunulmalıdır. • Görseller, görsel mesaj iletiminin diğer bileşenleri ile ilişkilendirilerek bütünlük oluşturacak biçimde kullanılmalıdır. Örneğin; metin içerisinde ilişkili görsele referans vererek mesaj daha etkili ve güçlü hale getirilebilir. • Mesaj iletimi sürecinde yeterli sayı ve nitelikte görsele yer verilmeli ve kullanılan görseller öğretim materyalinin amacına ilişkin önemli bilgileri vurgular nitelikte olmalıdır. • Görsel mesaj iletiminin bir bileşeni olan görseller, sistematik ve sınıflandırılmış bir yapı içerisinde hedef kitlenin algılama düzeyini kolaylaştırıcı biçimde sunulmalıdır. Örneğin; önemli görselleri belirginleştirmek, çerçeve kullanmak, renklerini parlaklaştırmak ya da siyah-beyaz yapmak görsellerin algılanırlığını amaca uygun biçimde etkili hale getirebilir. • Görseller aynı zamanda boyut özellikleri (derinlik, uzaklık, oran, perspektif vb.) bağlamında da mesaj iletimine uyum sağlamalıdır. Dolayısıyla mesaj iletim sürecinde görselin sayı ve niteliğine dikkat edilmelidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum