Okulöncesinde Materyal Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #463221

Aşağıdakilerden hangisi insan zihninin görsel mesajları ne şekilde algıladığını açıklayan kuramdır?


Kohlberg’in Ahlak Kuramı

Psikoseksüel Kişilik Gelişimi Kuramı

Gestalt Algı Kuramı

Fenomenolojik Benlik Kuramı

Topolojik Kişilik Kuramı


Yanıt Açıklaması:

Kohlberg, insanların altı yargı aşaması geçirdiğini söylemiştir ve bunları üç düzey içerisinde açıklamıştır. Bunlar; Gelenek Öncesi Düzey; Geleneksel Düzey; Gelenek Sonrası Düzey’dir.
Freud, Psikoseksüel Gelişim Kuramı’nda kişilik gelişimini beş döneme ayırarak ele almaktadır. Buna göre:Oral Dönem (0–18 ay/1,5 yaş); Anal Dönem (1,5–3 yaş); Fallik Dönem (3–5/6 yaş); Gizil (Latens) Dönem (6-12 yaş); Genital (Ergenlik) Dönem (12–18 yaş)’dir. Rogers’ın Fenomenolojik Benlik Kuramı, Hümanistik kuramlardan biri olup insana ve onun yeteneklerine değer veren bir kuramdır. Rogers’ın kuramında “benlik” kavramı çok önemli bir yer tutar.
Freud’un topografik kişilik kuramı bilinç düzeylerini ifade etmektedir. Buna göre bilinç bir buzdağına benzer. Buzdağının suyun üstünde kalan kısmı bilinç, hemen altında kalan kısmı önbilinç ya da bilinçöncesi, en altta yer alan ve en geniş alanı kaplayan kısım ise bilinçdışı olarak tanımlanır.
Gestalt algı kuramı, insan zihninin görsel mesajları ne şekilde algıladığını açıklar. Gestalt algı kuramına göre, algılama sırasında, algılanan kavrama ilişkin bir takım özellikler ön plana çıkarken, diğer özellikler geri planda kalmaktadır. Algılama sırasında öncelikler algılayan bireyin nitelikleri, beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenmektedir. Gestalt algı kuramının önemle üzerinde durduğu temel nokta bütünün kendisini oluşturan parçalardan farklı olduğudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum