Okulöncesinde Materyal Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #456141

“Materyalde kullanılacak malzeme biçimlendirmeye elverişli olmalıdır. Bu noktada kullanılabilecek malzemelerin alternatiflerini de belirlemede yarar vardır.”
Yukarıda okul öncesi çocuklara yönelik olarak geliştirilecek bir materyalin seçimine ve biçimlendirilmesine yönelik hangi özelliğine vurgu yapılmaktadır?


Gelişim düzeyine uygunluk

Sağlığa uygunluk

Geliştirilebilirlik

Dayanıklılık

Ergonomi


Yanıt Açıklaması:

Okulöncesi çocuğun yaş grubu, tasarımda kullanılacak malzemenin yapısını ve materyalin alacağı şekli önemli ölçüde etkilemektedir. Çocukların etkinlik sırasında fiziksel güç kullanmalarını gerektiren materyallerin içerdiği malzemenin de çocuğun yaş grubuna (gelişim düzeyine) uygun olması gereklidir. Materyalde kullanılacak malzemelerin kesici, delici özellikler içermemesine ve parçalar birleştirilirken çivi, vida, zımba gibi metal malzeme kullanımından kaçınılmasına mümkün olduğunca dikkat edilmelidir. Materyalin çocukların sağlığını tehlikeye atabilecek fiziksel unsurlar içermesi, faydadan çok materyale yönelik bir sınırlılık oluşturacaktır. Çocuk öğrenme etkinlikleri esnasında, materyallerle vakit geçirirken bilinçsizce onları yere atabilir, üzerlerine basabilir ve materyale istemeden zarar vermeye çalışabilir. Dolayısıyla çocuğun kullanacağı materyalde kullanılan malzemelerin uzun ömürlü olması(dayanıklılık) gerekmektedir Okulöncesi çocuklar için materyal tasarlarken, ergonomik tasarım prensiplerinin göz önünde bulundurulması materyalin etkililiğine katkı sağlayacaktır. Bunun için keskin köşeli malzemelerden çok daha oval hatlara sahip, tutmaya ve kavramaya elverişli, kullanıcısıyla fiziksel uyum yakalayacak malzemeler, materyalin ergonomisi üzerinde olumlu etkilerde bulunarak, materyalin öğretim süreçlerinde kullanımını kolaylaştıracaktır. Geliştirilebilirlik ise materyalde kullanılacak malzemenin biçimlendirmeye elverişli olması ile ilgilidir. Bu noktada kullanılabilecek malzemelerin alternatiflerini de belirlemede yarar vardır. Örneğin, tahtanın kullanılacağı bir materyalde kolay biçimlendirilecek yumuşak ve hafif ağaçlardan elde edilmiş malzemelerin kullanılmasında yarar vardır. Aynı şekilde, geliştirilecek dolgulu bir materyalde de dolgu malzemesini içeride muhafaza edebilecek ve dikime izin verebilecek kumaşların seçimi, materyalin tasarımcıya kolaylık sağlayacağı gibi uzun ömürlü olmasına da katkı sağlayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum