Okulöncesinde Materyal Geliştirme Deneme Sınavı Sorusu #456165

“İnsanlar okuduklarının %10’unu, duyduklarının %20’sini, gördüklerinin %30’unu, görüp duyduklarının %50’sini, söyleyip yazdıklarının %70’ini ve yapıp söyledikleri bir şeyin %90’ını hatırlamaktadırlar.”
Yukarıdaki açıklama, materyal tasarlama sürecinde göz önünde bulundurulması gereken ilkelerden hangisine yönelik olarak verilmektedir?


Öğretim materyali basit sade ve anlaşılır olmalıdır.

Öğretim materyali dersin hedefleriyle uyumlu olmalıdır.

Öğretim materyali dersin konusunu oluşturan özet bilgilerle donatılmalıdır.

Öğretim materyali çoklu duyu organını işe katabilmelidir.

Görsel-işitsel ögeler gerektiği kadar kullanılmalı, aşırı kullanımlarından kaçınılmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Genel olarak tüm materyallerin tasarlanma sürecinde göz önünde bulundurulması gereken belli başlı ilkeler de bulunmaktadır: Öğretim materyali basit sade ve anlaşılır olmalıdır. Öğretim materyallerinin eğitim öğretim etkinliklerindeki en önemli rolü kuşkusuz öğretimin öğrenciler için daha etkili kılınmasına yardımcı olmasıdır. Dolayısıyla geliştirilecek bir öğretim materyali konunun anlaşılmasını kolaylaştıran, gereksiz bilgilerden arındırılmış ve görsel olarak abartıdan uzak sade bir yapıda olmalıdır. Öğretim materyali dersin hedefleriyle uyumlu olmalıdır Öğretim materyalleri öğretimin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamanın yanı sıra; öğretimden beklenen hedefler ile ilişkili ve hedeflere ulaşmaya yardımcı bir yapıda olmalıdır. Hedeflerle uyumlu olmayan öğretim materyallerinin öğretim etkinliklerinde de bir yarar sağlamayacağı unutulmamalıdır. Öğretim materyali dersin konusunu oluşturan özet bilgilerle donatılmalıdır Öğretim materyalleri, öğretim içeriğinin bütün detaylarını öğrenciye aktarma amacıyla değil, içeriğe ilişkin önemli ve ana noktaların anlaşılmasına yardımcı olmak üzere kullanılmalıdır. Tasarlanacak materyallerin, konunun ana hatlarını kapsayan, görsel işitsel ögeler yardımıyla anlaşılması güç kavramları basitleştiren, soyut kavramları somutlaştırabilen bir yapıda olmalıdır. Görsel-işitsel ögeler gerektiği kadar kullanılmalı, aşırı kullanımlarından kaçınılmalıdır Görsel-işitsel ögeler öğretim etkinlikleri sırasında, kavramların somutlaştırılmasında ve anlaşılmasında oldukça yardımcı olan destek malzemelerdir. Temel olarak öğrencilerin birden fazla duyu organının işe koşulması yöntemiyle öğrenmenin gerçekleşmesi ve öğrenilenlerin kolay hatırlanabilmesi noktalarında görsel-işitsel malzemeler büyük katkı sağlamaktadırlar. Öğretim materyali çoklu duyu organını işe katabilmelidir Öğretim materyallerinin eğitim öğretim etkinliklerinde fayda sağlamaları, çoklu duyu organına yönelik mesaj iletmesiyle yakından ilişkilidir. Bilindiği gibi insanlar okuduklarının %10’unu, duyduklarının %20’sini, gördüklerinin %30’unu, görüp duyduklarının %50’sini, söyleyip yazdıklarının %70’ini ve yapıp söyledikleri bir şeyin %90’ını hatırlamaktadırlar. Dolayısıyla çoklu duyu organına yönelik tasarımların kullanılacağı eğitsel etkinliklerin başarıya ulaşması daha kolaydır. Okulöncesi çocuklara yönelik geliştirilecek materyallerin de bu nokta dikkate alınarak tasarlanması, kullanımından en yüksek oranda fayda elde edilebilmesi bakımından oldukça önemlidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum