Organizasyonlarda Davranış Deneme Sınavı Sorusu #922329

Ouchi, analizlerinde yedi temel nokta üzerinde durarak üç şirket grubunu bu unsurlara göre karşılaştırmıştır. Seçeneklerden hangisi bu unsurlardan biririnin açıklamasıdır?


Ouchi’ ye göre tipik Japon ve Amerikan Z tipi şirketleri işgörenleri birlikte tutmak ve uzun süreli hatta yaşam boyu iş vermek eğilimindedir.

Ouchi’ ye göre, bir şeye başarılı bir şekilde uyum sağlamak için sosyal sistem çevresini tanımalı, çevrenin nasıl değiştiğini anlamalı ve buna göre gerekli uyumu göstermelidir.

Ouchi’ ye göre; eğer bir sosyal sistem yaşamda kalmak ve gelişmek istiyorsa uyum sağlamalı, amaca ulaşmalı, parçalarını bir araya getirerek bütünleşmeli ve hem kendi içindeki insanlar hem de kendi dışındaki organizasyonlardaki bireyler tarafından meşru olarak kabul edilmelidir.

Ouchi, sistemin devamlılığını sağlamak için belirli fonksiyonların karşılanması gerektiğini ileri sürer.

Ouchi’ ye göre; sosyal sistemi oluşturan parçalar birbirleriyle ilişkili olmalı, birbirleriyle olan bağlılıkları anlaşılmalı, organize olmalı ve bunları sağlayan koordineli faaliyetlerde bulunmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

A seçeneği dışında kalanlar Parsons ve “AGIL” Modeli' ne ilişkin açıklamalardır. Sadece A seçeneği Ouchi’ ye göre "İşgörenlere Bağlılık" unsurunun açıklmasıdır. Doğru cevap A seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum