Organizasyonlarda Davranış Deneme Sınavı Sorusu #1405091

Aşağıdaki bilgilerden hangisi Kaynak Bağımlılığı Modeli için doğrudur? 


Belli bir örgütsel altbirim, başka birimler için stratejik koşulları denetimi altında bulundurduğu ölçüde güçlü bir alt-birim olacaktır.

Belli bir örgütsel alt-birim bir diğerinin faaliyetleri için bel bağladığı kaynakları denetimi altında bulundurduğu ölçüde o birim üzerinde güce sahip olacaktır. 

Belli bir alt-birimin faaliyetleri, örgütün bütünü üzerinde ne kadar çabuk ve dolaysız bir etki yaratıyorsa o kadar örgüt içinde merkezi konumda olduğu ve güçlü olduğu söylenebilir. 

Örgüt içerisinde önem taşıyan belli bir faaliyetin veya işlevin sadece belli bir alt-birim tarafından yerine getirilmesi ikame edilemezliğini ve dolayısıyla güçlülüğünü ifade etmektedir. 

Başka birimlere gelecekte belli birtakım olayların gerçekleşme olasılığı bilgisini sağlayabilen bir birim, belirsizliği azaltma yeteneğine sahip bir birim olarak güç kazanmaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

İnsanların gruplar halinde diğer insan gruplarına göre nasıl daha güçlü hale gelebildiklerini açıklayan iki model vardır: kaynak-bağımlılığı modeli ve stratejik koşullar modeli. Örgütlerde grupların gücüyle ilgili kaynak bağımlılığı modeli şunu savunmaktadır: "Belli bir örgütsel alt-birim bir diğerinin faaliyetleri için bel bağladığı kaynakları denetimi altında bulundurduğu ölçüde o birim üzerinde güce sahip olacaktır. " Doğru cevap B seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum