Örgütlerde İnsan Kaynakları Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #90964

Aşağıdakilerden hangisi İnsan Kaynakları Bilgi Sistemi kayıtlarının güvenliğini sağlamak için alınacak önlemlerden biri değildir?


Bilgisayara ve veri dosyalarına girişler kontrol edilerek, İnsan Kaynakları Bilgi Sistemine erişim sınırlandırılmalıdır.
Kullanıcı kodu ve şifre kullanımı ile veri tabanının tümüne erişim izni verilmelidir.
İşletmede personel bilgisinden yararlanmanın nasıl gerçekleştiği, kimlerin yararlanabileceği gibi konularda bilgilendirici ve yönlendirici rol oynayan politika ve kurallar geliştirilebilir.
Doğruluğunu onaylamak ve gerekli olduğu taktirde düzeltmeleri yapmak için çalışanlara, personel kayıtlarını inceleme imkanı verilebilir.
Yetkisiz girişleri, sistemi bozan, çalışmasını bozan hatta etkisiz bırakan virüsleri denetleyen ve engelleyen yazılımlar kullanılmalıdır.

Yanıt Açıklaması: İKBS kayıtlarının güvenliğini sağlamak için işletmelerin aşağıdaki önlemleri almaları gerekmektedir • Bilgisayara ve veri dosyalarına girişler kontrol edilerek, İKBS’ne erişim sınırlandırılmalıdır. Veritabanlarının bulunduğu bilgisayarların yerleştirildiği binanın odaları kilitlenmelidir. • Kullanıcı kodu ve şifre kullanımı ile veritabanının farklı bölümlerine erişim izni verilmelidir. Örneğin bir yöneticinin, beceri envanterinden yararlanma yetkisi varsa şifre ve kullanıcı kodu ile ilgili bölüme erişebilir. Bunun yanında sosyal haklar veritabanındaki sağlık bilgisine erişim izni verilmeyebilir. • Kullanıcının sadece yetkisi dâhilinde kullanması gereken bilgiye erişmesine izin verilebilir. • İşletmede personel bilgisinden yararlanmanın nasıl gerçekleştiği, kimlerin yararlanabileceği gibi konularda bilgilendirici ve yönlendirici rol oynayan politika ve kurallar geliştirilebilir. • Doğruluğunu onaylamak ve gerekli olduğu takdirde düzeltmeleri yapmak için çalışanlara, personel kayıtlarını inceleme imkânı verilebilir. • Yetkisiz girişleri, sistemi bozan, çalışmasını güçleştiren hatta etkisiz bırakan virüsleri denetleyen ve engelleyen yazılımlar kullanılmalıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum