Örgütlerde İnsan Kaynakları Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #687136

Yöneticilerin atanacakları göreve karsı istekli olmaları önemlidir. Özellikle bazıları ülkesine ait yurtdışındaki şirketlerde çalışmayı bir misyon olarak kabul etmektedir. Bazıları da ileride terfileri için önemli bir basamak, ekonomik durumlarını iyileştirmek, bilgilerini ve görgülerini arttırmak için bir fırsat olarak görmektedirler. Ancak bu görevi sadece yüksek ücret almak için isteyen bir yöneticinin gerçekten başarılı olması beklenemez.
Yukarıda bir işletmenin yurtdışında görevlendireceği kişilerde olması gereken hangi özellikten bahsedilmektedir?


Kültürel duyarlılık

Ruhsal ve fiziksel sağlık

Motivasyon

Yaş, deneyim ve eğitim

Dil yeteneği


Yanıt Açıklaması:

Yukarıda adı geçen boyutlara uygun olarak bireylerin bazı özelliklere sahip olmaları beklenir. Bu özelliklerden bazıları:
• Kültürel duyarlılık: Adayın ülke dışında başarılı olabilmesi için kendi ülkesi ile ev sahibi ülke kültürü arasındaki benzerlik ve farklılıklara duyarlı olması ve farklı kültürlere uyum sağlayabilmesi.
• Ruhsal ve fiziksel sağlık: Sürekli kontrol ve bakım gerektiren bir hastalığa sahip adayların özellikle de ana ülkeden daha az gelişmiş ülkelere gitmek durumundalarsa, yeterli sağlık kurumu bulamama olasılıkları vardır. Adayın içinde bulunduğu psikolojik durum da çok önemlidir. Duygusal olarak dengesiz kişilerin yurt dışında yönetici olarak atanmaları olasılığı düşüktür.
• Yaş, deneyim ve eğitim: Çokuluslu şirketlerin çoğu yaş ile deneyim arasında bir denge kurmak için çaba sarfetmektedir. Yaşları daha genç olan yöneticilerin uluslararası atamalara daha istekli oldukları bir gerçektir. Genç yöneticiler genellikle yurt dışı görevlere yeni ülkeler görmek, farklı kültürler tanımak istedikleri için talip olurlar. Yurt dışı görev bu kişiler için hem bir başarı unsuru, hem de macera heveslerinin tatmini için bir araçtır. Genç ve sağlıklı olmanın avantajları, aile sorumluluklarının fazla olmayışı gibi nedenler de bu kişiler için elverişli bir ortam yaratır. Verilen cazip ücretler genç yaşta daha iyi kazanma olanağı tanır. Ancak gençlerin yeteri kadar iş deneyimlerinin olmaması hem kendilerini hem şirketlerini dış pazarlarda sıkıntıya sokmaktadır. Öte yandan olgun ve deneyimli yöneticiler de çeşitli ailevi sorumluluklara sahiptir, sağlık sorunları yaşama olasılıkları yüksektir, genellikle yeteri kadar hırslı ve atak değildirler. Bu nedenle çokuluslu şirketler gençleri bu tür görevlere gelişmelerini sağlamak ve daha yaşlıları da deneyimlerinden yararlanmak için dengeli bir şekilde görevlendirmeye çalışmaktadırlar.
• Dil yeteneği: Bir yabancı dili hızla öğrenebilme yeteneği uluslararası bir yönetici için oldukça önemlidir. Özellikle İngilizce konuşulmayan bir ülkeye atanma söz konusu olduğunda yöneticiye yeni bir dil öğrenme konusundaki yeteneği yardımcı olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum