Örgütlerde İnsan Kaynakları Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #685202

İşe alıştırma programında, personelin yapacağı iş hakkında yeterince bilgilendirilmemesi iş ortamında yabancılık çekmesine neden olmaktadır. Bu durum ne tür kayıptır?


Zaman kaybı

Performans kaybı

Maliyet kaybı

Personel tatminsizliği

Güven kaybı


Yanıt Açıklaması:

İşletmede işe yeni başlayan personel için yapılan işe alıştırma programlarında bazı sorunlarla karşılaşılır. Bu sorunlar; zaman kaybı, performans kaybı, maliyet kaybı, personel tatminsizliği ve güven kaybıdır.
Zaman kaybı: Personele örgüt yapısı, örgüt kültürü, çalışma ortamının kurallarının ve uygulamalarının tam olarak anlatılmaması işlerin zamanında yerine getirilememesine ve dolayısıyla işletme açısından zaman kaybına neden olmaktadır.
Performans kaybı: Personelin yapacağı iş hakkında yeterince bilgilendirilmemesi iş ortamına yabancılık çekmesi neneden olur. Bu durum personelin performansını istenilen düzeyde sergileyememesine neden olmaktadır. Maliyet kaybı: Başarısız bir işe alıştırma programı personele ve işletmeye zaman ve performans kaybı yaşatacağından işletmenin mali açıdan hedeflerini tutturamamasına neden olmaktadır.
Personel tatminsizliği: İş güvenliği ve işletmeden beklentiler başarısız bir işe alıştırma eğitimi programı ile tam olarak karşılanmaz. Bu durum personelin işletme içerisinde uzun vadede bulunma isteğini olumsuz olarak etkileyebilecektir.
Güven kaybı: İşe yeni başlayan personelin başarılı bir şekilde işe alıştırılmaması, personelin kendine olan güveninin, iş yerine bağlılığının azalmasına neden olacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum