Örgütsel Davranış Deneme Sınavı Sorusu #945916

İş yerinde başarılı olmak için diğer insanlarla arasına mesafe koyan, yalan söyleyen, kaba davranan bir insanın kişiliği aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?


Makyavellenizm

Narsist kişilik

Otoriter kişilik

Kendilik kontrolü

Proaktivizm


Yanıt Açıklaması:

1513’te İtalyan filozof Niccolo Machiavelli Prens adlı bir kitap yayınlar. Bu kitapta politik gücü elinde bulundurmanın yollarını en katı bir biçimde ifade eder. Burada kişi üst yönetici olmak veya başa geçmek için her şeyi yapar, pragmatiktir, insanlarla arasına mesafe koyar. Bu nitelikli kişiler içinde bulundukları duruma göre hareket ederler, yani yüz yüze konuşulan durumlarda daha başarılıdır, eğer az sayıda kural ve kaidenin içinde bulunduğu bir durum varsa durumun gelişmesini bekler, ona göre hareket ederler. Makyavele göre insanları yenmek, belirli çıkarlar elde etmek için her şey mübahtır. Kendini ifade eden üç önemli nokta üzerinde duran Makyavel şunları önerir:

  • Hiçbir zaman insancıl olma, başkalarıyla olan ilişkilerinde kabalık ve küstahlık daha etkilidir.
  • Etik ve ahlak zayıflar içindir. Güçlü insanlar, yalan söyleme, aldatma ve başkalarına kazık atmada kendilerini hür hissederler ve bunları amaçlarına uygun bir biçimde kullanırlar.
  • Korkutmak, sevilmekten çok daha iyidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum