Örgütsel Davranış Deneme Sınavı Sorusu #945876

Sakin ve endişe duymayan bir insan, kişiliğin beş büyük boyutundan hangisine uymaktadır?


Bilinçli ve sorumlu tip

Duygusal tutarlılık

Deneyime açık olma

Uyumluluk

Dışa dönüklük


Yanıt Açıklaması:

Bilinçli ve sorumlu tip:
Bu tip yaşamlarında sorumlu davranan, bağımlı, dikkatli, disiplinli kişiliği ifade etmektedir. Bazı araştırmacılar bu tipi başarıya ulaşma yolunda istekli olan tip olarak da tanımlamaktadırlar. Bu tipin diğer ucunda ise dikkatsiz, organize olmamış, sorumsuz, disiplinsizlik özelliklerini taşıyan bireyler yer alır.

Duygusal tutarlılık veya kararlılık:
Bu kavram bazı çalışmalarda “nerotizm” olarak da geçmektedir. Bu tip ya- şamında güvenli, sakin, endişeli olmayan özellikler göstermektedir. Bunun karşıt boyutunda olanlar ise daha nerotik kişilerdir. Yani içe dönük, kararsız, sinirli, kıskanç, güvensiz, dengesiz kişilik özelliklerini taşırlar.

Deneyime açık olma veya açıklık:
Bu tip yeni tecrübelere ve yeni fikirlere açık oluşu ve bunlardan hoşlanmayı ifade eder. Genelde hassas, esnek, yaratıcı, rafine, hayalci, meraklı özellik- leri içerir.

Uyumluluk:
Bu tip sakin, ılımlı, nazik, yardımsever, sempatik, bağışlayıcı bir kişilik ti- pidir. Bu boyutu düşük insanlar ise inatçı, yardımsever olmayan, hemen parlayan, diğer insanları rahatsız eden, şüpheci özellikler gösteririler.

Dışa dönüklük:
Dışa dönük bireyler yaşamlarında hep bir uyarılma bekleyen, başkaları ile birlikte olmaktan mutluluk duyan insanlardır. Konuşkan, sosyal, aktif, bas- kın (dominant), cesur, gözüpek özelliklere sahiptirler. Bunun karşıtı olan içe dönük (introvert) kişilik tipi ise sessiz, utangaç, çekingen, ihtiyatlı, içine kapanık (reserved) özellikler gösterir. İçe dönük kişiler tek başına olmaktan mutluluk duyan, dışa dönükler ise diğer insanlarla birlikte olmaktan hoşla- nan insanlardır.

Yorumlar
  • 0 Yorum