Örgütsel Davranış Deneme Sınavı Sorusu #942325

Algılarımız ve tutumlarımız arasındaki ilişkiyi belirleyen tutum bileşeni aşağıdakilerden hangisidir?


Duygusal bileşen

Bilişsel bileşen

Tutumsal bileşen

Örgütsel bileşen

Davranışsal bileşen


Yanıt Açıklaması:

Tutumlara ilişkin duygusal, bilişsel ve davranışsal olmak üzere üç temel bileşenin varlığından söz edilmektedir. S¸imdi bu bileşenleri açıklamaya çalışalım.

  • Duygusal Bileşen: Tutum nesnesi ile ilgili olumlu ya da olumsuz olarak nitelendirilen duygusal tecrübelerimizdir. Çalışma yerinde birçok duygusal olaylarla karşı karşıya kalırız. Örneğin, sıkıntılı bir müşteri işimize engel olabilir, zor bir görevi tamamladığımız için gurur duyabiliriz veya istemediğimiz bir göreve atanma endişesinde olabiliriz. Karşı karşıya kalınan bu duygular işimiz hakkındaki düşüncelerimizi şekillendirir.
  • Bilişsel Bileşen: Algılarımız ve tutumlarımız arasındaki ilişkiyi bilişsel bileşen oluşturur. Bilişsel bileşen, bireyin tutum nesnesi hakkındaki inançlarından oluşur. Eğer bir şeye ilişkin olumsuz bir tutumunuz varsa, o şey hakkında olumsuz inanç veya inançlarımız da vardır. Bir tutumun inanç yönü ile duygu yönü karşılıklı birbirlerini etkiler. Çalışma yerimizde biliş­ sel bileşen, çalışma arkadaşlarımızın anlattıklarından ziyade karşı karşıya kaldığımız tecrübelerimiz sonucu gelişir.
    • Davranışsal Bileşen: Duygu ve inanca uygun olarak hareket etme eğilimidir. İnsanlar şu ya da bu nedenle her zaman duygularına uygun şekilde dav­ranmaz veya davranamazlar. Ancak, duygulara uygun hareket etme eğilimi mevcuttur. Bu nedenle, çoğu kez tutumlardan davranışları anlamak müm­kündür. Psikologlar, tutumun davranışsal bileşeninin, duyguları etkileyebi­leceği görüşündedirler. Davranış biçimimizi tutumlarımız şekillendirir.
Yorumlar
  • 0 Yorum