Orhon Türkçesi Deneme Sınavı Sorusu #439173

Orhun alfabesinde ünsüz işaretleri için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Ünlü işaretlerinin her biri iki farklı ünlüyü gösterir, ünlülerin yazımındaki bu noksanlık, ünsüzler konusunda giderilmeye çalışılmış ve alfabede 10 ünsüzün art (kalın) ve ön (ince) olmak üzere iki biçimi bulunmaktadır.
Bu ünsüz çiftlerinden k1 ve l1 kalın ünlülü, k2 ve l2 ise ince ünlülü sözcüklerde kullanılır. kal- eylemini yazmak için k1 ve l1, kel- için ise k2 ve l2’nin yazılması gerekeceği açıktır.
Orhun alfabesinde artlık-önlük (kalınlık-incelik) ayrımı yapılmamış yani nötr durumda olan ünsüz işaretleri de vardır.
Orhun alfabesinde ünlü + ünsüz + ünsüz veya ünsüz + ünlü + ünsüz şeklinde oluşturulmuş hece değerinde ünsüz işaretleri vardır.
Orhun alfabesinde çift ünsüz, veya ünlü + ünsüz değerinde olan hece işaretleri vardır.

Yanıt Açıklaması: İlk okunan Orhun yazıtları olan Köl Tigin ve Bilge Kağan yazıtlarında 38 harf vardır. Bu harflerin 4’ü ünlüdür. a-e, ı-i, o-u ve ö-ü ünlü çiftleri tek bir işaretle gösterilir.Ünlü işaretlerinin her biri iki farklı ünlüyü gösterir, yani /a/ ve /e/, /ı/ ve/i/, /o/ ve /u/, /ö/ ve /ü/ ünlüleri yazıdan ayırt edilemez. Ünlülerin yazımındaki bu noksanlık, ünsüzler konusunda giderilmeye çalışılmıştır. Alfabede 10 ünsüzün art (kalın) ve ön (ince) olmak üzere iki biçimi bulunmaktadır.Bu durum a/e ve ı/i ünlülerinin yazıda ayırt edilmesini sağlarsa da o/u ve ö/ü ünlülerini ayırt etme olanağı yoktur. Örneğin, iki tane k ve l işareti vardır. Bunlardan k1 ve l1 kalın ünlülü, k2 ve l2 ise ince ünlülü hecelerde kullanılır. kal- eylemini yazmak için k1 ve l1, kel- için ise k2 ve l2’nin yazılması gerekeceği açıktır. Orhun alfabesinde 7 ünsüzde artlık-önlük (kalınlık-incelik) ayrımı yapılmamıştır yani bu ünsüzler nötr durumdadır. Soruluş biçimine göre doğru cevap D şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum