Orhon Türkçesi Deneme Sınavı Sorusu #704526

"elig yıl] iş(i)g küç(ü)g birm(i)ş ilg(e)rü kün tugs(ı)kka bükli [k](a)g(a)nka t(e)gi sül(e)yü birm(i)ş k?uur(ı)g(a)ru t(e)m(i)r k(a)p(ı)gka <tegi> sül(e)yü birm(i)ş"

Bilge Kağan yazıtının doğru yüzünde geçen yukarıdaki cümlenin tam ve doğru karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?


Elli yıl işlerini güçlerini vermişler. Gün doğusunda Bükli kağanına kadar sefer etmişler, batıda Demir Kapı’ya kadar sefer etmişler.

Elli yıl işi gücü vermişler. Doğuda, gün doğusunda Bükli kağanına kadar sefer etmişler, batıda Demir Kapı’ya kadar sefer etmişler.

Elli yıl işi gücü vermişler. Doğuda, gün doğusunda Bükli kağanına kadar gitmişler, batıda Demir Kapı’ya kadar gitmişler.

Elli yıl işlerini güçlerini vermişler. Doğuda, gün doğusunda Bükli kağanına kadar gitmişler, batıda Demir Kapı’ya kadar sefer etmişler.

Elli yıl işi gücü vermişler. Doğuda Bükli kağanına kadar, batıda ise Demir Kapı’ya kadar sefer etmişler.


Yanıt Açıklaması:

"elig yıl] iş(i)g küç(ü)g birm(i)ş ilg(e)rü kün tugs(ı)kka bükli [k](a)g(a)nka t(e)gi sül(e)yü birm(i)ş k?uur(ı)g(a)ru t(e)m(i)r k(a)p(ı)gka <tegi> sül(e)yü birm(i)ş" cümlesinin tam karşılığı "elli yıl işi gücü vermişler. Doğuda, gün doğusunda Bükli kağanına kadar sefer etmişler, batıda Demir Kapı’ya kadar sefer etmişler"dir. Bu nedenle doğru cevap B şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum