Orta Çağ ve Yeni Çağ Türk Devletleri Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #1397905

  1. Alaeddin Muhammed Moğollara karşı koyamayacağını anlayıp ticaret münasebetlerini geliştirerek iyi ilişkiler içerisine girdi ve bu suretle yapılan anlaşma gereği karşılıklı barış ve ticaret münasebetleri kurulmuş oldu.
  2. Cengiz Han’ın ticaret kervanları Harezmşah ülkesine gelir. Kervan İnalcık’ın vali olduğu Otrar’da casusluk iddiasıyla tutuklanıp mallara el konulup heyet öldürttürülür.
  3.  
  4. Cengiz Han bir heyet yollayarak İnalcıkın teslimini ve malların tazminini ister. Alaeddin Muhammed talebi reddeder. Ve Cengiz Han Otrar’ı kuşattı ve şehri ele geçirip tahrip etti.
  5. Moğollar Buhara, Semerkand, Otrar, Sığnak, Berakend ve Hocend Moğollar tarafından istila ederler.
  6. Cengizhan İnsanlarını köle yapıp Moğolsitan’a sürdü. Kısa zaman içinde bütün Maveraünnehir ve Harezm bölgesi Moğol hakimiyetine girdi.

1220 yılında gerçekleşen Ottar hadisesi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur?


I ve II

I, II, III, IV ve V

Yalnız II

II ve IV

Yalnız V


Yanıt Açıklaması:
  • Alaeddin Muhammed Moğollara karşı koyamayacağını anlayıp ticaret münasebetlerini geliştirerek iyi ilişkiler içerisine girdi ve bu suretle yapılan anlaşma gereği karşılıklı barış ve ticaret münasebetleri kurulmuş oldu.
  • Cengiz Han’ın ticaret kervanları Harezmşah ülkesine gelir. Kervan İnalcık’ın vali olduğu Otrar’da casusluk iddiasıyla tutuklanıp mallara el konulup heyet öldürttürülür.
  • Cengiz Han bir heyet yollayarak İnalcıkın teslimini ve malların tazminini ister. Alaeddin Muhammed talebi reddeder. Ve Cengiz Han Otrar’ı kuşattı ve şehri ele geçirip tahrip etti.
  • Moğollar Buhara, Semerkand, Otrar, Sığnak, Berakend ve Hocend Moğollar tarafından istila ederler.
  • Cengizhan İnsanlarını köle yapıp Moğolsitan’a sürdü. Kısa zaman içinde bütün Maveraünnehir ve Harezm bölgesi Moğol hakimiyetine girdi.
Yorumlar
  • 0 Yorum