Orta Çağ ve Yeni Çağ Türk Devletleri Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #594987

Dış saldırılara karşı komşu Türkmen beylikleriyle olan bağlarını kuvvetlendirmek yönünde politika takip etmiştir. Bu doğrultuda kızlarından Şahbanu’yu Ahlat-Şah II. Sökmen ile evlendirmiştir. 1154’de bir kızını da Ani hakimi Fahreddin Şeddad ile nişanlamıştır. Ancak bir süre sonra kararı değiştirip bu kızını Erzen hakimi Fahreddin Devletşah ile evlendirmiştir.

Yukarıda İzzeddin Saltuk Bey'in komşu Türkmen Beylikleri ile olan ilişkilerine ve takip ettiği siyasete ilişkin bir takım bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki değerlendirmelerden hangisinin doğru olduğu söylenebilecektir?


O dönemde Türkmen Beylikleri arasında bir barış ortamı hakimdir.

İzeddin Saltuk Ani hakimi ile barışçıl ilişkiler sürdürmüştür.

O dönemde evlilikler bir barış ve ittifak aracı olarak kullanılmaktadır.

İzzeddin Saltuk yöresinde askeri faaliyetlerde bulunmamıştır.

O dönemde Saltuklular Ani üzerinde hakimiyet tesis edememişlerdir.


Yanıt Açıklaması:

Soru kökünde verilen bilgiler aslında feodal dönemlerin genel karakteristiklerinden biri olan evlilik yolu ile ittifakların ve evlilikler yoluyla barış yapılmasının bir örneğini bize göstermektedir. Evlilik yolu ile tesis edilen barış ve ittifakların bir diğer amacı da farklı feodal birimleri aynı hanedanlık içinde toplamak ve ileride şahsi birleşme yoluyla bu birimlerin bir araya gelmesinin yolunu açmaktır. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum