Orta Doğuda Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #442006

  1. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birleştiği merkezî noktada bulunması.
  2. Rusya’nın sıcak denizlere inebilmesi için kuzey-güney hareketlerine; sömürgecilik hareketleriyle birlikte İngiltere’nin Asya’daki sömürgeleriyle ekonomik ve ticari menfaatlerini güven altına alacağı bölge olması.
  3. Fransa’nın sömürgecilik yarışında yeni mevziler elde etmek ve mevcutlarını tahkim etmek istemesi.
  4. Sömürge yarışına geç katılan Almanya’nın henüz sömürgeleştirilmemiş bu bölgede stratejik yatırımlarla nüfuz alanlarını genişletmek ve uluslararası ilişkilerde rakibi İngiltere’nin gücünü kontrol edebilmek için yürütülen çabaların doğu-batı geçişlerine zemin oluşturması.

Yukarıdaki maddelerden hangisi/hangileri Orta Doğu’nun jeopolitik yapısı ve özellikleri yönünden bölgenin dünya politikasındaki yerini ve önemini güçlendiren özellikleri arasında yer alır?


I-II-III

II-III-IV

I-III-IV

III-IV

I-II-III-IV


Yanıt Açıklaması:

Orta Doğu’nun jeopolitik yapısı ve özellikleri bölgenin dünya politikasındaki yerini ve önemini güçlendirmektedir. Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birleştiği merkezî noktada bulunan bölge, Rusya’nın sıcak denizlere inebilmesi için kuzey-güney hareketlerine; sömürgecilik hareketleriyle birlikte İngiltere’nin Asya’daki sömürgeleriyle ekonomik ve ticari menfaatlerini güven altına almaktadır. Fransa’nın sömürgecilik yarışında yeni mevziler elde etmek ve mevcutlarını tahkim etmek; sömürge yarışına geç katılan Almanya’nın henüz sömürgeleştirilmemiş bu bölgede stratejik yatırımlarla nüfuz alanlarını genişletmek ve uluslararası ilişkilerde rakibi İngiltere’nin gücünü kontrol edebilmek için yürütülen çabaların doğu-batı geçişlerine zemin oluşturmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum