Ortaçağ Felsefesi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1102385

Eriugena'nın "füsis" (doğa) ve "ousia" (öz) kavramlarına dair yaptığı ayrım aşağıdakilerden hangisinde doğru bir şekilde ifade edilmiştir?


"Ousia"nın bulunduğu varlıklarda bozulma, çürüme ve azalma söz konusu değildir. Fakat "füsis"in yer aldığı varlıklarda bu durum görülebilir.

"Füsis"in bulunduğu varlıklarda bozulma, çürüme ve azalma söz konusu değildir. Fakat "Ousia"nın yer aldığı varlıklarda bu durum görülebilir.

Kendi akılsallığı içinde devamlılık gösteren her varlık bir "füsis"dir. Bununla birlikte, herhangi bir şekilde bir maddesellik katılımı gerçekleştiğinde o bir “ousia"dır

"Füsis" ve "ousia" kelimeleri birbirinin yerine hiç bir zaman kullanılmamıştır ve Grekler döneminde bu ayrım yapılmıştır.

"Ousia" yaratılan, "füsis" ise yaratandır


Yanıt Açıklaması:

Ousia’nın uygun kullanımındaki anlamı “öz”dür. Bu yüzden ousia’nın bulunduğu görülür veya görülmez bütün varlıklarda bozulma, çürüme veya azalma söz konusu edilemez. Buna karşılık, füsis’in yer aldığı varlıklarda zamana ve mekana bağlılık söz konusu olduğundan burada etkiye maruz kalma, bozulma ve çürümeden söz edebiliriz

Yorumlar
  • 0 Yorum