Ortaçağ Felsefesi 1 Deneme Sınavı Sorusu #584373

Aquinas'ın ahlak ve toplum anlayışına göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlış bilgi içermektedir?


Akıl, ahlaki zorunluluğun köküdür.

Toplumda yer alan insanların huzur ve refah içinde amaçladıkları hedefe doğru düzgün bir hayat sürmeleri için o toplumun düzgün yasalarla idare edilmesi gerekir.

Özgür bir toplumun hedeflerini seçmedeki isabeti köle bir toplumunkinden daha fazladır.

Akıl sahibi olan her varlık, akılsal hayatını geliştirme eğilimindedir ve akıl sahibi varlıklar arasında cinsiyet ayrımı gözetilmez.

Bütün insanlarda ortak olarak bulunan bir tür yasa vardır.


Yanıt Açıklaması:

Thomas Aquinas’a göre akıl ahlaki zorunluluğun köküdür. İrade doğal bir biçimde iyi olana doğru yönelir ve pratik akıl bizim iyiye yönelmemizi, kötüden de kaçınmamızı buyurur. Bu şekilde ortaya çıkan ve adına doğal yasa denilen yasa, akıl sahibi olan her bir varlığı üç doğal eğilim çerçevesinde yönlendirir: 1. hayatını korumak ve sağlığını muhafaza etmek; 2. çoğalmak ve karısı ve ailesine göz kulak olmak; 3. hakikati gözetmek suretiyle akılsal hayatını geliştirmek ve sosyal erdem içinde büyümek. Bu üçüncü madde, insanın mutlaka bir toplum içinde yaşaması gerektiğini belirginleştirmektedir. Burada, üzerinde en fazla durulması gereken konu, akıl sahibi varlıktan Aquinas’ın anladığı canlının erkek olduğudur. Yani, D seçeneğinin ilk kısmı doğru iken, ikinci kısmı cinsiyet ayrımı olmadığına dair verilen bilgi ile Aquinas'ın bakış açısıyla ters düşmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum