Ortaçağ Felsefesi 1 Deneme Sınavı Sorusu #577401

Aşağıdakilerden hangisi Abelardus'un tümel öğretisine göre yanlış bilgi içermektedir?


Bir cümle, kelimelerin anlamını çarpıtacak bir içerikte olsa bile gramer olarak doğru olması, adların nesnelerle ilişkilendirilerek yargı oluşturması için yeterlidir.

Tümeller, kavramlar olarak sadece zihnimizde bulunmalarına rağmen, gerçek şeyleri imlerler.

Tümeller sözcükler olarak kaldıkları sürece cisimsel ve duyulanabilirler; ancak birbirine benzeyen pek çok bireyseli imleme yetenekleri yüzünden de cisimsizdirler.

Tümeller, duyulanabilir şeylerin formlarını imledikleri sürece şeylerin içinde var olurlar; ancak soyut kavramları imlediklerinde duyulanabilir dünyanın ötesinde yer alırlar.

Eğer bir tümel tarafından imlenen bireysellerin tümü ortadan kalksaydı, tümel karakterini kaybeder; ancak gene de zihnimizdeki anlamını devam ettirirdi.


Yanıt Açıklaması:

Abelardus'a göre tümeller voces (ses) değil; fakat sermones yani birer im gibi işlevi olan adlardır. Tam da bu yüzden her adın işaret ettiği bir nesne vardır ve hiç kimse bu adları keyfi bir şekilde nesnelerle ilişkilendirerek yargı oluşturamaz. Söz gelimi hiç kimse “insan bir arabadır.” ifadesini kullanamaz. Bu cümle gramer olarak doğru gibi gözükse de kelimelerin anlamını çarpıtacak bir içeriktedir. Ad ile nesne arasındaki bu sıkı bağdan dolayı sesin bir soyut kavrayışı kapsaması doğaldır ve bu yüzden ona nomen veya sermo (ad) denmektedir. Dolayısıyla ad, hakkında düşünülen bir gerçekliğin ifadesidir. A seçeneği dışındakiler tümellerle ilgili olarak doğru bilgi içermektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum