Ortaçağ Felsefesi 2 Deneme Sınavı Sorusu #458592

Aşağıdakilerden hangisi Gazzâlî’nin gerçek bilgi ve yöntem anlayışını oluşturan temel ilkelerine ters düşecek bir yaklaşımdır?


Varlığın hakikatini kavrama ve gerçek bilgiye ulaşmayı sağlayacak olan en önemli güç, gerçeği öğrenme isteğinin bir tutku halini almasıdır.

 

Bir araştırma yaparken, varılmak istenen hedef ile ona ulaştıracak olan yol ve yöntemin iyi belirlenmesi, araştırıcının dikkat etmesi gereken hususların başında gelir.

 

Gerçek aranırken, konuyla ilgili bütün görüş ve akımlar, hiçbiri göz ardı edilmeksizin ve önyargıdan uzak olarak, ciddî bir yaklaşımla gözden geçirilmeli ve anlamaya çalışılmalıdır.

 

Sadece gerçeğin peşinde olan bir ilim insanı herhangi bir bilgi veya düşünceyle karşılaştığında on kim tarafından ortaya konulduğuna azami ehemmiyet göstermelidir.

Araştırmanın başlangıcından bitimine kadar her aşamada konuyla ilgili her şey ciddiyetle ele alınmalı, gerçeği arama konusundaki samimiyet ve titizlik elden bırakılmamalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Bu görüşün aksine filozofumuz “sadece gerçeğin peşinde olan bir ilim insanını, sıradan insanlardan ayıran en önemli nitelik, herhangi bir bilgi yahut düşünceyle karşılaştığında, onun kim tarafından ortaya konulduğuna değil, hakikati ifade edip etmediğine bakmaktır” anlayışını savunmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum