Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları Deneme Sınavı Sorusu #900807

 Bizans resim sanatı ile ilgili araştırmalarda Makedonya Rönesans'ı olarak da tanımlanan döneme ilişkin aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Makedonya Rönesans'ı olarak adlandırılan hareketin izleri, daha çok mimari eserlerde karşımıza çıkmaktadır.

Bu dönemde, sanat ve edebiyatına ait el yazmalarının kopyalanmasının yasaklanması, sanatçıları özgün olmaya itmiştir.

Döneme atfedilen el yazmalarındaki resimlerde, ikonaklazma hareketinin izlerine rastlanmaktadır.

Döneme ait olduğu önerilen en önemli el yazması Paris Mezmuru'dur.

Makedonya Rönesans'ı, yarattığı özgürlükçü sanat ortamı sayesinde tüm Avrupa'yı etkileyerek Rönesans hareketlerinin doğmasına neden olmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Bizans resim sanatı ile ilgili araştırmalarda Makedonya Rönesansı olarak tanımlanan bir dönemden söz edilir. Adını Makedonya hanedanlığından alan bu hareketin VII. Konstantinos Porfyrogenitos (913-959) döneminde var olduğu çok da net olmayan bir tez olarak sunulur. Bu döneme ait anıtsal duvar resimlerinin olmayışı, tanımlama konusunda sıkıntı yaratmaktadır. Makedonya Rönesansı olarak adlandırılan bu hareketin izleri, daha çok el yazmalarında izlenir. Bu dönemde Antik Çağ
sanat ve edebiyatına ait el yazmalarının sanatçılar tarafından kopyalandığı bilinir. Döneme atfedilen el yazmalarındaki resimlerde klasik dönem sanat üslubu ağırlıklıdır. Bu döneme ait olduğu önerilen en önemli el yazması Paris Mezmuru (Parisinius gr.139)’dur (Şekil 2.7). Saray atölyelerinde üretilen yazmada on dört tam sayfa Tevrat konulu sahne yer alır. Figür üslubu, dengeli kompozisyon klasik dönemin ideal güzelliğini yansıtırken altın yaldız kullanımı ve alegoriler Bizans resim sanatının imzasını taşır.

Yorumlar
  • 0 Yorum