Ortopedik Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #831902

Preprostetik dönemde aşağıdakilerden hangileri yapılır?


Amputasyon kararı verilen hastaya ve yakınlarına süreç hakkında ve amputasyondan sonraki olası fiziksel durumu ve düşünülen amputasyon seviyesine göre karşılaşabileceği problemler, geriye kalacak ekstremite, uygulanacak rehabilitasyon yöntemleri ve kullanabileceği protezler konusunda bilgilendirme yapılır, hasta ve yakınlarının soruları cevaplandırılır.

Postoperatif uygulamalara devam edilir ve protez için gereken değerlendirmeler yapılır. Yaş, cinsiyet, demografik bilgiler, meslek, aktivite düzeyi, ekonomik durum/sosyal güvence ve hastanın beklentileri gibi faktörler göz önünde bulundurularak protez tasarımı ve malzeme seçimi yapılır.

Amputenin psikolojik etkilenişi de göz önüne alınarak güdük bakımı, egzersiz ve mobilizasyonun protez uygulamasına hazırlık açısından önemi anlatılır.

Hastaneden taburcu olunmasıyla başlayan bu dönemde daha ayrıntılı ve detaylı değerlendirmeler uygulanır ve özellikle ev içi düzenlemeler önem taşımaktadır.

Ampute yeniden değerlendirilir, genel fiziksel uygunluk, protezsiz fonksiyonel düzey ve güdüğün durumu gözden geçirilir. Bu dönemde ilk olarak güdük ile hastadan alınan ölçüler doğrultusunda yapılan soketin uyumu sağlanmalıdır


Yanıt Açıklaması:

Preprostetik dönemde postoperatif uygulamalara devam edilir ve protez için gereken değerlendirmeler yapılır. Yaş, cinsiyet, demografik bilgiler, meslek, aktivite düzeyi, ekonomik durum/sosyal güvence ve hastanın beklentileri gibi faktörler göz önünde bulundurularak protez tasarımı ve malzeme seçimi yapılır. Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum