Osmanlı Diplomasisi Deneme Sınavı Sorusu #1321907

I. Belgeleri inceleme bilimi                                                                                                    II. Uluslararası ilişkileri yürütme sanatı                                                                                III. Bir devletin dış siyasette kullandığı çok çeşitli siyasi etkileme yöntemi                          IV. Uluslararası siyasetin resmi yollar ile uygulamaya aktarılması süreci                            Yukarıda tanımları verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Amarna

Diplomasi 

Etimoloji

Seferatname

Ahidname


Yanıt Açıklaması:

Ahidname: Hükümdarların emriyle bazı devlet, zümre ve kişilere özel haklar tanınmak üzere düzenlenen hukuki belgedir.

Sefaretname: Elçilerin veya maiyetlerindekilerden birinin yolculuklarını, gözlemlerini ve faaliyetlerine dair bilgileri başta Sultan olmak üzere Sadrazam ve Reisülküttaba bildirmek amacıyla yazdıkları name, risale, takrir, seyahatname ve havadisname gibi raporlara genel olarak sefaretname denilmektedir.

Amarna: Kadim Doğu’da siyasi özellik taşıyan mektuplara denir.

Etimoloji: Bir dildeki sözcüklerin kökenlerini, o dilin diğer diller ile ve o dili konuşan toplulukların geçmişten bugüne diğer  topluluklar ile olan kültürel ilişkilerini araştıran bilim dalıdır.

Diplomasi: Kadim Grek ve Roma’da resmi vesikaları, bazı imtyazları ihtiva eden ve yabancı toplumlar ile ilişkileri düzenleyen belgeleri, koruyacak, düzenleyecek ve duruma göre çözecek katiplere ihtiyaç duyulmuş ve diplomasi kavramı ortaya çıkmıştır. Diplomasi, belgeleri inceleme bilimi manasını almıştır. 1796 yılında Edmund Burke, ‘uluslararası ilişkileri yürütme sanatı’ olarak tanımlamıştır. Harold Nicolson’a göre diplomasi bir devletin “dış siyasetinde kullandığı çok çeşitli siyasi etkileme yöntemi ve teknikleri”dir. Diplomasi; uluslararası siyasetin resmi yollar ile uygulamaya aktarılma sürecidir. Ayrıca diplomasiyi, dış ilişkilerin yürütülmesi biçimine ilişkin kaidelerin tümü şeklinde de tanımlayabiliriz.

Yorumlar
  • 0 Yorum