Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı Deneme Sınavı Sorusu #1237053

II. Osman’ın ‘milli’ bir ıslahat programını yürürlüğe koymak istediğini savunan tarihçilere göre, aşağıdakilerden hangisi bu programın konularından biri değildir?


İlmiyenin siyasi^ ve mali^ etki ve gücünü kırarak bu zümrenin devlet işlerin­den elini çekip onları bir din ocağı haline getirmek.

Kozmopolit saray geleneklerini değiştirerek Harem­i Hümayunu tasfiye et­mek ve hanedanın Türk ailelerinden nika^hla kız almasına yol açmak.

Kıyafette değişiklik yapmak.

Fatih ve Kanuni^’nin mevzuatının bozulan hükümlerini düzelterek uygulamak.

Payitahtı İstanbul’dan Anadolu’ya nakledip kozmopolit bir çevreden milli^ bir çevreye geçmek.


Yanıt Açıklaması:

II. Osman’ın yeni bir ordu kurmak tasavvurunun ötesinde çok kapsamlı ve “milli^” bir ıslahat programını yü­rürlüğe koymayı düşündüğü iddiası ise XIX. yüzyılda Mizancı Murad ve XX. yüzyılda da İ. Hami Danişmend tarafından ortaya atılmıştır. Buna göre onun ıslahat yapmak istediği konular şunlardı:

- C¸ürümüş bir kozmopolit toplum haline gelen yeniçeri ve sipahi ocakları­ nı tamamen kaldırıp yok ederek onların yerine Anadolu, Suriye ve Mısır Türkleriyle Türkmenlerinden milli^ bir ordu kurmak.

- Payitahtı İstanbul’dan Anadolu’ya nakledip kozmopolit bir çevreden milli^ bir çevreye geçmek.

- İlmiyenin siyasi^ ve mali^ etki ve gücünü kırarak bu zümrenin devlet işlerin­den elini çekip onları bir din ocağı haline getirmek.

- Kozmopolit saray geleneklerini değiştirerek Harem­i Hümayunu tasfiye et­mek ve hanedanın Türk ailelerinden nika^hla kız almasına yol açmak.

- Kıyafette değişiklik yapmak.

-Fatih ve Kanuni^’nin eskiyen mevzuatı yerine yeni şartlara uygun kanunlar yapmak.

Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum