Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı Deneme Sınavı Sorusu #1223397

Hangisi çift-ha^ne sisteminin özellikleri arasında yer almaz?


Aile emeği, bir çift öküz ve ikisinin birlikte işlediği arazi yani bir üretim ünitesi ve dolayısıyla bir ma^li^ ünite söz konusudur.

C¸ift-ha^ne sistemini Osmanlılar, Roma İmparatorluğu'ndan iktibas etmiştir.

Geç Roma İmparatorluğu’ndaki colon, Galya’daki mansus, Bizans’taki zevgarion ile Osmanlı çift ha^ne sistemi aynı şeyi ifade etmektedir. 

Bu sistemde esas olan, toprağın bir ailenin işleyebileceği büyüklükte parçalara bölünerek aile çapında işletmecilik yapmaktır.

Osmanlının yeni ekonomik sistemlerin ortaya çıkışına direnmesinde, durgun bir sosyo-ekonomik yapıya bağlı olmasında başlıca sorumlu mi^ri^ arazi rejimi ve çift-ha^ne sistemidir.


Yanıt Açıklaması:

C¸ift-ha^ne sisteminde, aile emeği, bir çift öküz ve ikisinin birlikte işlediği arazi yani bir üretim ünitesi ve dolayısıyla bir ma^li^ ünite söz konusudur. Vergilendirilen de bu birimdir. Kısacası çift resmi kombine bir vergidir. Halil İnalcık, geç Roma İmparatorluğu’ndaki colon, Galya’daki mansus, Bizans’taki zevgarion ile Osmanlı çift ha^nesinin aynı şey olduğunu, köylü aile emeğine ve çift-öküz-saban teknolojisine dayanan küçük köylü işletmesini ifade ettiğini belirtmektedir. Ona göre çift-ha^ne sistemine Osmanlı üretim tarzı denilebilir. C¸ift-ha^ne sistemini Osmanlılar, Selçuklulardan iktibas etmiştir. Bu sistemde esas olan, toprağın bir ailenin işleyebileceği büyüklükte parçalara bölünerek aile çapında işletmecilik yapmaktır. Yine İnalcık’a göre, Osmanlı imparatorluğunun değişime ve gelişmeye, yani ekonomik sistemlerin ortaya çıkışına direnmesinde, durgun bir sosyo-ekonomik yapıya bağlı olmasında başlıca sorumlu da mi^ri^ arazi rejimi ve çift-ha^ne sistemidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum