Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı Deneme Sınavı Sorusu #1231691

Hangisi Haremeyn Neza^reti altındaki daireler arasında yer almaz?


Evka^f­ı haremeyn müfettişliği

Evka^f­ı haremeyn muha^sebeciliği

Evka^f­ı haremeyn muka^taacılığı

Da^ru’s­saa^de yazıcılığı

Evka^f­ı haremeyn ru^z­na^meciliği


Yanıt Açıklaması:

İda^resi altındaki vakıf­ların niteliği dolayısıyla önem kazanan Haremeyn Neza^reti, dört da^ireden oluşmaktaydı:

  1. Evka^f-ı Haremeyn Müfettişliği: Haremeyn Neza^reti’nin kuruluşuyla birlikte ortaya çıkmış bir da^ire idi. Vakıf­larla ilgilenen diğer müfettişliklerden ayrı çalışan ve neza^retin ida^resi altında bulunan vakıf­ların hukuki^ işleriyle uğraşırdı. Bütün vakıf­ların hukuki^ problemlerini ve işleyiş tarzlarını da tef­tiş ederdi.
  2. Evka^f-­ı Haremeyn Muha^sebeciliği: Asıl vazi^fesi, vakıf­ların muha^sebe işlerini tef­tiş ve kontrol etmekti. Bununla birlikte da^ru’s-saa^de ağalarının kontrolündeki bütün vakıf­ların vakfiye ve kuruluş gayelerini de tescil eder; bunların vakıf kurucuları tarafından belirlenen şartlara göre ida^resini sağlar, muha^sebe kayıtlarını tutardı.
  3. Evka^f­-ı Haremeyn Muka^taacılığı: Haremeyn vakıf­larından olup yıllık maktu^ bir gelir karşılığı kiralanan vakıf ara^zi ve bina^larının kayıtları bu da^ire tarafından tutulurdu.
  4. Da^ru’s­saa^de Yazıcılığı:Da^ru’s-saa^de ağaları tarafından ida^re olunan vakıfların bütün yazışmaları bu da^ire tarafından gerçekleştirilirdi. 
Yorumlar
  • 0 Yorum