Osmanlı Tarihi (1566-1789) Deneme Sınavı Sorusu #1066259

Aşağıdakilerden hangisi Amcazâde Hüseyin Paşa’nın yaptığı ıslahatlardan biri değildir?


Akçenin içindeki gümüş oranını arttırarak paranın değerini yükseltti

Yeteneksiz olanlar ve işe devam etmeyenler bürokrasiden ve saraydan atıldı veya emekli edildi

Resmi belgelere tarih atılma zorunluluğu getirildi

Savaş zamanında halkın vergi borcu iki katına çıkarıldı

Geleneksel vergiler yeniden düzenlenerek savaş döneminde halkın en çok tükettiği ürünlerin fiyatları düşürüldü


Yanıt Açıklaması:

Amcazâde Hüseyin Paşa, Viyana bozgunundan sonra 16 yıl süren harpleri Karlofça Antlaşması’yla bitirip, devletin toparlanması için çalışmalara başladı. Kudüs ve Basra taraflarında devlet otoritesini yeniden kurdu. Akçenin içindeki gümüş oranını arttırarak, paranın değerini yükseltti. Bürokraside ve sarayda çalışanlar arasında bir düzenleme yapılarak, yeteneksiz olanlar, işe devam etmeyenler atıldı veya yarım aylıkla ekmekli edildi. Resmî belgelere tarih atılması zorunluluğu getirilerek, iş verimliliğinin arttırılmasına çalışıldı.

Amcazâde, halkı da ihmal etmedi. Savaş zamanı vergilerinden dolayı hazineye borçlu olanlar, affedildi. Geleneksel vergiler yeniden düzenlendi. Savaş sırasında hazineye para aktarabilmek için fiyatları arttırılan kahve, tütün, yağ ve sabun gibi maddelerdeki vergi oranları azaltıldı. Böylece halkın en çok kullandığı temel maddelerin fiyatları önemli ölçüde düşürüldü. Toprağını terkedenlerin geri dönmeleri için vergi muafiyeti sağlandı. Boş kalmış arazilerin şenlendirilmesi için imparatorluğun birçok yerinde aşiretlerin toprağa yerleştirilmesine çalışıldı.

Timarlı sipahi sisteminde aksayan noktalar yeniden düzenlendi. Kapıkulu ocağı yeni baştan elden geçirilip, görevlerini yapmayanlar ocaktan atıldı. Yerlerine de Anadolu’dan insanlar getirildi. Karlofça Antlaşması’ndan önce 70 bine ulaşan yeniçeri sayısı 34 bine; 6 bin olan topçu sayısı da 1.250’ye indirildi.

Kaptanıderya Mezemorta (Yarı ölü) Hüseyin Paşa’nın yardımıyla donanmayı yeniden düzenledi. Osmanlı donanması kürekli gemilerden kalyona geçti. Donanma kanunnâmesi çıkarıldı. Donanma her biri bir deryabeyi komutasında filolara bölündü. Hiyerarşik bir düzenleme yapılarak, boşalan kadrolara silsile sırasıyla tayinler yapıldı. Deniz topçu birliği geliştirildi. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum