Osmanlı Türkçesi 2 Deneme Sınavı Sorusu #738740

Farsça gramere göre kurulan sıfat tamlamalarda Arapçada kelimeler çoğul (cem) halinde bulunduklarında dişil kabul edildiklerinden çoğul isimler sıfatla tamlandıklarında sıfatlar da dişil halde yazılırlar. Hangi seçenekteki tamlama bu kurala göre yapılmıştır?


اوردوى همايون

دل آرا

شعر رنكين

دول معظمه

دختر جميله


Yanıt Açıklaması:

Sıfat tamlamasında nitelenen ve niteleyenin her ikisi de Arapça ise bu takdirde özellikle Osmanlıca’da ikisi arasında çokluk uyumu ve erillik-dişilik uyumu olmasına dikkat edilir. Yani nitelenen dişil(müennes) ise sıfat da dişil olmalıdır. Nitelenen (mevsûf) çoğul (cem) ise, sıfat (niteleyen) da çoğul durumda; nitelenen tekil(müfred) ise niteleyen de tekil (müfred) olmak durumundadır; وظيفۀ مشکله vazîfe-i müşkile de olduğu gibi. Arapçada kelimeler çoğul (cem) halinde bulunduklarında dişil kabul edildiklerinden çoğul isimler sıfatla tamlandıklarında sıfatlar da dişil halde yazılırlar:دول معظمه düvel-i muazzama
, وزرای عظام 
vüzerâ-yı izâm, علمای کرام ulemâ-yı kirâm, ممالك محروسه memâlik-i mahrûse, خدمات مبروره hıdemât-ı mebrûre vb. gibi. Görüldüğü gibi D doğru seçenektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum