Osmanlı Türkçesi Metinleri 1 Deneme Sınavı Sorusu #741635

( OSMANLICA )

Deli Petro’nun 1711 sene-i Mîlâdiyesinde ( ..... )  ile vâkı’ olan seferinde giriftâr olduğu ( ..... ) devlet-i müşârun-ileyhânın za’af ve i’tilâli ve Mesîhî olan re’âyâsının adem-i hoşnûdîleri bâbında şây’ olan mütâla’ât-bâtılanın bir müddet def’ ve izâlesine kâfi olup Fokşan kasabasında akd olunan mu’âhedede dahi Azak Denizi’nde ve Karadeniz’de ihtirâ’ı musammem bulunan ticâret-i cedîdenin icrâsı ( ..... )  men’ olundu. Velâkin müşârun-ileyhin tasmim-gerdesi olan husûsatın tahsiline lâ-yenkatı’ ve bilâ-fütûr say’itmek hem kendü mu’tâdı ve hem dahi kuvvet-i meksûbesi ilelinden bulunduğu misüllü ticâret-i şarkıyyenin icâd ve ikâmesi vesâ’ilinin tahsiline sarf-ı efkârdan hiçbir vakit ( .... ) olmadığı meşhur olup.

(Bugünkü Türkçeyle )

Deli Petro’nun 1711 Miladi senesinde Osmanlı Devleti’yle yaptığı savaşta, içine düştüğü sıkıntılı hal, Osmanlı Devleti’nin hasta ve zayıf olduğuna ve Hristiyan olan halkının memnuniyetsizliklerine dair gerçek dışı değerlendirmelerin bir süre ortadan kalkmasına yeterli olmuştur. Fokşan kasabasında yapılan anlaşmada da Azak Denizi’nde ve Karadeniz’de oluşturmayı tasarladığı yeni ticaretin oluşumu tamamıyla engellendi. Ancak Petro’nun önceden kafasına koyduğu hedeflerin gerçekleşmesi için kesintisiz ve ümitsizliğe kapılmadan çalışmak hem kendi adeti hem de kazandığı gücün sebebi olduğu gibi, doğu ticaretinin gerçekleştirilmesi için gerekenlerin yapılmasına kafa yormaktan da hiçbir zaman vazgeçmediği bilinmektedir.

Seyyid Ahmed Hırsovavî’nin yazısından alınan yukarıdaki Osmanlıca parçada boşluklara aşağıda verilen sözcüklerden hangisi uygun düşmez?


muzâyaka

Külliyen

Devlet-i Osmaniyye

Gâret

Fariğ


Yanıt Açıklaması:

Parçada anlamlılığı sağlamak için boşluklara sırasıyla Devlet-i Osmaniyye, muzâyaka, külliyen, fâriğ kelimeleri getirilmelidir. Gâret (yağmalama, çapul) kelimesi parçada yer almamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum