Osmanlı Türkçesi Metinleri 1 Deneme Sınavı Sorusu #716068

“Kıralımız Tekfur sana çok selâm söyler. Cevabı da şöyledir ki: Asker toplayıp harekete geçip, varıp Osmanoğullarının elinden Bursa’yı alıp, ecdadının tahtına oturasın." şeklinde Türkçeleştirilen cümlenin Osmanlı Türkçesi hangisi olabilir? 


Kıralımız Tekvûr sana çok çok selâm eder ve cevâbı şudur ki, gidip asker cem‘ idüp varup Âl-i Osmân’dan Bursa’yı alıp ve ecdâdın tahtına cülûs idüp oturasın.

Kıralımız Tekvûr sana vâfir selâm eder ve cevâbı budur ki, hareket idüp asker cem‘ idüp varup Âl-i Osmân’dan elinden Bursa’yı feth idüp ve ecdâdın tahtına cülûs idüp oturasın. 

Kıralımız Tekvûr sana vâfir selâm eder ve cevâbı budur ki, hareket idüp asker cem‘ idüp varup Âl-i Osmân’a Bursa’yı verüp ve ecdâdın tahtına cülûs idesin. 

Kıralımız Tekvûr sana vâfir selâm eder ve buyuru ki, hareket idüp asker cem‘ idüp Âl-i Osmân’dan elinden Bursa’yı alıp ve ecdâdın tahtına sahiplerine veresin. 

Kıralımız Tekvûr sana vâfir selâm eder ve cevâbı budur ki, asker cem‘ idüp varup Âl-i Osmân’dan elinden Bursa’yı feth idüp ve ecdâdın tahtına düşmandan kurtarasın. 


Yanıt Açıklaması:

Türkçe “Kıralımız Tekfur sana çok selâm söyler. Cevabı da şöyledir ki: Asker toplayıp harekete geçip, varıp Osmanoğullarının elinden Bursa’yı alıp, ecdadının tahtına oturasın." şeklinde karşılık bulan cümlenin Osmanlı Türkçesi: "Kıralımız Tekvûr sana vâfir selâm eder ve cevâbı budur ki, hareket idüp asker cem‘ idüp varup Âl-i Osmân’dan elinden Bursa’yı feth idüp ve ecdâdın tahtına cülûs idüp oturasın." şeklinde olmalıdır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum