Osmanlı Türkçesi Metinleri 2 Deneme Sınavı Sorusu #941855

"Ve mekteb-i mezkûr şâkirdânının ale’d-devâm harekât ve sikâtına ve mektebin âdâb ve şerâ’it-i nizâmiyesine ve vuku‘ bulacak masraflarının hüsn-i idâresiyle telef ü serfden vikâyesi husûslarına kemâl-i i‘tinâ vü dikkatle nezâret müdîr-i mûmâ-ileyhin mütehattim-i uhde-i me’mûriyyeti olması." cümlesinin günümüz Türkçe'sine doğru çevirisi aşağıdakilerden hangisidir? 


Bu mektebin öğrencilerinin ara ara, hareketlerine ve kendisine güvenilirliğine, mektebin tüm şartlarına, yapılacak olan masraflarının güzel idaresiyle gereksiz tüketim ve israftan korunması konularına tam bir itina ile hareket etmeleri bağlamında nezaret etmek adı geçen müdürün üzerindeki memuriyetin gereğinden olmaması.

Bu mektebin öğrencilerinin sürekli, hareketlerine ve kendisine güvenilirliğine, mektebin adab ve nizamı şartlarına, yapılacak olan masraflarının güzel idaresiyle gereksiz tüketim ve israftan korunması konularına tam bir özen ve dikkatle nezaret etmek adı geçen müdürün üzerindeki memuriyetin gereğinden olması.

Bu mektebin öğrencilerinin sürekli, hareketlerine ve kendisine güvenilmediği takdirde gerekli makamlara başvurabilmeleri hususunda, mektebin adab ve nizamı şartlarına, yapılacak olan masraflarının güzel idaresiyle gereksiz tüketimden sakınmaları noktasında konularına tam bir özen ve dikkatle nezaret etmek adı geçen müdürün üzerindeki memuriyetin gereğinden olması.

Bu mektebin öğrencilerinin sürekli, hareketlerine ve kendisine güvenilirliğine, mektebin adab ve nizamı şartlarına dikkat etmemeleri görüldüğünde gerekli cezâi işlemlerin yapılması noktasında, yapılacak olan masraflarının güzel idaresiyle gereksiz tüketim ve israftan korunması konularına tam bir özen göstermek müdürün üzerindeki memuriyetin gereğindendir.

Bu mektebin öğretmenlerinin sürekli, hareketlerine ve kendisine güvenilirliğine, mektebin adab ve nizamı şartlarına, yapılacak olan masraflarının güzel idaresiyle gereksiz tüketim ve israftan korunması konularına tam bir özen ve dikkatle nezaret etmeyen adı geçen müdürün üzerindeki memuriyet ile ilgili yetkilerin elinden alınması.


Yanıt Açıklaması:

İlgili cümlede mektep öğrencilerinin taşıması gereken şartlar ile, mensubu oldukları mektebin şartları kendilerine tahsis edilen imkanların kullanımı noktasında göstrecekleri özen ve bunun takibi noktasında mektep idaresinin yetkili olduğu ifade edilmektedir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum