Osmanlı Türkçesine Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #1192029

I. Büyük harflerin manzum metinlerde mısra başlarında kullanılması yaygın bir uygulamadır.

II. Noktalama işaretleri arasında söz dizimi değerleri bulunan asıl noktalama işaretleri üç nokta, parantez ve kesme işaretleridir.

III. Çeviriyazılı metinlerde yazım kurallarının uygulanması, daha çok biçim yönünden fayda sağlar.

IV. Osmanlı Türkçesi yazımında kelimelerin ve kelime birliklerinin söz içinde görevlerini, işleyişçe değerlerini ayırmaya yarayan işaretlere yer verilmemiştir.

V. Yardımcı işaretler metni düzenli olarak sunmaya yarar.

Yukarıdaki maddelerin hangileri çeviri yazıda uyulması gereken kuralların özelliklerindendir?


I - II

II - IV

I - II - V

I - III - IV - V

I - II - III - IV - V


Yanıt Açıklaması:

Osmanlı Türkçesi yazımında kelimelerin ve kelime birliklerinin söz içinde görevlerini, işleyişçe değerlerini ayırmaya yarayan işaretlere yer verilmemiştir. Eski yazımda kelimelerin arası bile ayrılmazdı.

Çeviriyazılı metinlerde yazım kurallarının uygulanması, daha çok biçim yönünden fayda sağlar; metni yapı birimleri bakımından çözümlemeye, kimi kelime öbeklerinde kurucu üyeler arasındaki ilişkiyi göstermeye, metni anlamca açıklamaya yarar.

Büyük harflerin manzum metinlerde mısra başlarında kullanılması yaygın bir uygulamadır. Bunun anlamla doğrudan bir ilgisi bulunmaz.

Noktalama işaretleri arasında söz dizimi değerleri bulunan asıl noktalama işaretleri nokta, noktalı virgül, iki nokta, soru ve ünlem işaretleridir.

Söz dizimi değeri bulunmayan işaretler ise yardımcı işaretlerdir. Bunların değerleri yazıya biçim verme yönündendir, metni daha düzenli olarak sunmaya yararlar. 

Yorumlar
  • 0 Yorum