Osmanlı Türkçesine Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #1329333

Aşağıdakilerden hangisi halk dili ile edebiyat dili arasındaki farklar arasındadır?


Edebiyat dili ortak anlaşma diliyken halk dili sanata eğilimlidir.

Halk dilinde dil kalıpları kullanılırken edebiyat dili köküne bağlıdır.

Edebiyat dili, günlük ihtiyaçların zorlanmasıyla halklılaştırılırken halk dilinde sözcüklerin ait olduğu yapı korunmaktadır.

Halk dilinin, özellikle Beylikler dönemindeki üretilmiş birçok eseri mevcutken edebiyat dili XVI.-XIX. yüzyıllarda birçok yazar tarafından kullanılmıştır.

Edebiyat dili, Osmanlı Türkçesini “şehirli dili” olarak tanımlarken halk dili, etkileyici söz olan “süslü söz” olarak ifade edilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Halk dili ortak anlaşma dilidir, bu yüzden herkesçe anlaşılır olmak zorundadır. Toplu yaşayışın gerekli kıldığı ilişkiler içinde kişiler arasında iletişim aracı olarak kullanılan halk dili, bu yüzden köküne daha bağlıdır. Değişen inanç, anlayış ve eğilimlerin ve bunların yön verdiği hayat tarzlarından doğan günlük ihtiyaçların zorlamasıyla alınmış olan kelimeler de halklılaştırılmıştır. Toplumda hem “sesli dil” olarak kullanılmış, hem de “yazı dili” olarak sürekli kullanımda kalmıştır. Batı Türkçesi’nin ilk döneminde, özellikle beylikler çağında üretilmiş olan çok sayıda telif ve tercüme eserin dili bu halk Türkçesi olmaktadır. Edebiyat dili, daha çok ‘yazı dili’ anlamında kullanılır. Bununla birlikte bu terim, dar anlamda Osmanlı Türkçesi döneminde toplumun yalnızca belli kesimlerine hitap eden, şiirde ve nesirde “sanat dili” olarak gelişmiş bir dil seviyesi için de kullanılmaktadır. Kimi dil kalıpları ile ortak bir kültür coğrafyasının paylaşılan ve ortaklaşa kullanılan aktarma kültür unsurları bulunur. Öte yandan nesirde ve nazımda alıntı kelimelerin ait oldukları dildeki ses ve yapı özelliklerinin korunmasına büyük özen gösterilmiştir. Özellikle XVI.-XIX. yüzyıllarda birçok yazar tarafından kullanılmış olan bu üst seviyeli dil, şüphesiz belli estetik kaygılara ve sanat anlayışı ölçülerine dayanmaktadır. Daha da önemsenen bir başka şart ise, bir söz güzelinin olanca güzellik malzemesiyle, yani söz ve anlam sanatlarıyla süslenerek daha da güzel bir görünüme sokulmasıdır. Buna göre güzel söz; açık, anlaşılır, yerinde olmakla birlikte etkileyici olan süslü sözdür. Bu sebeple yanıt D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum