Osmanlı Türkçesine Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #1329336

Aşağıdakilerden hangisi el yazısında bitişmeyle ilgili özel bir durumdur?


cim ve ona benzer harfler, mim yukarıdan bir yuvarlak çizgicikle bitiştirilir ve mim harfinin baştaki biçimi yuvarlaklığını kaybederek düzleşir.

be ve gövdesi ona benzeyen harfler, nun ve benzerleriyle bitişirken yukarıdan yapılan bitiştirmede bu harfler için ucu aşağıya bakan bir çizgicik kullanılır.

cim ve benzerleriyle he harfi, mim ile gövdeleri yukarıda kalmak üzere bir çizgicikle bitiştirilir.

sin, sad, ayın, fe benzerleriyle, düz bir çizgicikle bitiştirilir; ancak baştaki içi boş biçim değişikliğe uğrayarak kapalı bir görünüm kazanır.

lam ve benzerlerinden ikisi rı, ze, je ile sonda bulunan nun harfinden önce birlikte geldiğinde, bitişme özel bir biçim kazanır.


Yanıt Açıklaması:

be ve ona benzeyen harfler, mim ile yukarıdan bir yuvarlak çizgicikle bitiştirilir ve mim harfinin baştaki biçimi yuvarlaklığını kaybederek düzleşir. cim ve gövdesi ona benzeyenler  be ve benzerleriyle bitişirken yukarıdan yapılan bitiştirmede bu harfler için ucu aşağıya bakan bir çizgicik kullanılır. sin, şın, sad, dad, tı, zı , gayın, fe, kaf harfleri mim ile baştaki biçimleri yukarda kalmak üzere, yuvarlak bir çizgicikle bitişir. mim harfi, cim ve benzerleriyle, düz bir çizgicikle bitiştirilir; ancak baştaki içi boş biçim değişikliğe uğrayarak kapalı bir görünüm kazanır. lam harfi bitişmede yukarıdan aşağı çekilen düz bir çizgi biçimindedir; ancak cim ve benzerleri ile mim, he, ye ile birleşirken birleşme noktası bu harflerin üstündedir. be ve benzerlerinden ikisi rı, ze, je ile sonda bulunan  nun harfinden önce birlikte geldiğinde, bitişme özel bir biçim kazanır. Bu nedenle yanıt C’dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum