Osmanlı Türkçesine Giriş 1 Deneme Sınavı Sorusu #1191923

I. Yaşayan bir dilin seslerini ve bu seslerle kurulmuş sistemini ortaya koymanın yolu dolaysız tanıma yoludur.

II. Yaşayan dilde veri cansızdır, tanıtıcı değeri kaybolmuştur ve kendisine kimlik kazandıran niteliğin ayrıntısına ulaşılamaz.

III. Geçmişteki bir dil için dolaylı veriler elde etmek ve sistemi kurma yolunda verilerin kılavuzluğuna dayanmaktır.

IV. Dolaylı veri toplanırken o dönemde yaşayıp da söyleyişi dolaysız tanıma yoluyla tasvir etmiş kimselerin tanıklığına başvurulur.

V.  Dolaylı veri toplamanın diğer yolu ise belli seslerin yazıda gösterilmesindeki çeşitlilik
ve edebiyatta kullanımından elde edilen delillerdir. 

Ses sisteminin belirlemenin kaynaklarına ilişkin verilen maddelerden hangileri doğrudur?


I - II

III - IV

II - III - IV

I - III - IV - V

I - II - III - IV - V


Yanıt Açıklaması:

Yaşayan bir dilin seslerini ve bu seslerle kurulmuş sistemini ortaya koymanın yolu dolaysız tanıma yoludur. Veri dilde canlıdır, tanıtıcı değeriyle yaşamaktadır ve kendisine kimlik kazandıran niteliği bütün ayrıntısıyla ele verir. Yapılacak şey ses birimlerini yaşamakta olan değerleriyle belirleyip sistemi ortaya koymak, sonra da kullanılmakta
olan işaretler sistemi, yani alfabe ile bu sistemi karşılaştırmaktır. Geçmişteki bir dil, ya da bir dilin belli bir dönemi söz konusu olduğunda durum değişir. Bu durumda yapılması gereken iş, dolaylı veriler elde etmek ve sistemi kurma yolunda bunların kılavuzluğuna dayanmaktır. Bu durumda başvurulacak iki ana kaynak vardır:
1. İlk kaynağı dış malzemeler oluşturur. Bu da o dönemde yaşayıp da söyleyişi dolaysız tanıma yoluyla tasvir etmiş kimselerin tanıklığına dayanır. 

2. İkinci kaynak, seslerin dilde iç gelişimi, belli seslerin yazıda gösterilmesindeki çeşitlilik ve edebiyatta kullanımından elde edilen delillerdir.

Yorumlar
  • 0 Yorum