Otel İşletmelerinde Destek Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1100979

Aşağıdakilerden hangisi bütçe sisteminin faydaları arasında yer almaz?


İşletmenin genel amaçlarını saptanmasını sağlaması

Tüm kademelerdeki yöneticilerin sürece katılımını azaltması 

Kıyaslama standardı sağlaması

Yönetimin ileriye dönük tahmin yapmasına olanak sunması

Hedeflerin alt kademe yöneticilerine iletildiği iletişim kanalı olması


Yanıt Açıklaması:

Otel işletmelerinde üst yönetimce belirlenmiş bir bütçe sistemi aşağıdaki faydaları sağlar:
• Bütçeleme ile işletmenin genel amaçları saptanır. Bu saptanan amaçlara ulaşma yolları belirlenir.
• Bütçeleme, otel işletmelerine bir kıyaslama standardı sağlamaktadır. Bütçelenen ile gerçekleşen sonuçlar karşılaştırılarak sapmalar ve dolayısıyla sapmaların nedenleri bulunmaya çalışılır.
• Bütçe, yönetimin ileriye dönük tahmin yapılmasına olanak sağlar. Böylece gerek içsel gerekse dışsal değişimlere karşılaşıldığında uyum sağlanması yerine, yönetime içsel ve dışsal koşulları etkileme olanağı sağlanmış olur.
• Katılımcı bir bütçeleme anlayışı benimsenerek, bütün yönetim kademelerindeki yöneticilerin bütçe sürecine katılımı sağlanabilir. Böylece katılımcıların motivasyonu yükselir ve bütçelenen rakamlara ulaşılması konusundaki istekleri artar.
• Bütçeleme süreci, otel işletmesinin hedeflerinin alt kademe yöneticilerine iletildiği bir iletişim kanalının oluşturulmasını sağlar. Bütçe bir kıyaslama standardı olarak kullanıldığında, alt kademe yöneticileri faaliyet sonuçlarını periyodik olarak planlarla karşılaştırabilirler. Hedeften önemli sapmalar gerçekleşmişse, ilgili yöneticilerden sapma nedenlerini açıklamaları ve hangi önlemlerin alınması gerektiğine ilişkin görüşleri ortaya koymaları istenir.
• Bütçeleme gelecekte gerçekleşecek giderlerin tahmin edilmesini sağlayarak, yöneticilerin mal ve hizmet fiyatlarını ilgili giderlerle ilişki kurarak belirlemelerine yardımcı olur.

Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum