Otel İşletmelerinde Konaklama Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #838704

Konaklama işletmelerinde; odaların satış fiyatlarına karar verilirken, müşterilerin ne dediklerine ve öncelikli rakiplerin ortalama fiyatlarına bakılarak yüksek fiyat oluşturulması hangi fiyatlandırma stratejisinin kullanılmış olduğunu göstermektedir?


Paket fiyatlama

Fiyat izleme

Uyarlanmış fiyatlama

Pazarın kaymağını alma

Tamamlayıcı fiyatlama


Yanıt Açıklaması:

Konaklama işletmeleri tarafından kullanılabilecek fiyatlama stratejileri kısaca şu şekilde açıklanabilir:

Maliyet bazlı fiyatlama stratejileri
- Maliyet artı fiyatlama: Toplam maliyetin üzerine kâr eklenir.
- Marjinal maliyete dayalı fiyatlama: Değişken maliyetleri içine alan düşük bir fiyat belirlenir.
Pazar odaklı fiyatlama stratejileri
- Paket fiyatlama: Belirli bir ürün paketi için fiyat belirlenir ve ürünlerin tek tek satın alınması halinde oluşacak toplam fiyattan daha düşüktür.
- Tamamlayıcı fiyatlama: Ürünlerin bir arada kullanıldığı durumlarda bir ürünün fiyatı diğerlerine göre daha düşük tutularak yüksek fiyatlı ürünün de satılması sağlanır.
- Fiyat izleme: Rakiplerin ortalama fiyatları esas alınır.

- Pazara dayalı fiyatlama: Pazarın ödeyebileceği en yüksek fiyat belirlenir ancak bazı durumlarda maliyetleri karşılayamayabilir.
- Pazar dilimine göre fiyatlama: Farklı pazar dilimleri için farklı fiyat belirlenir.
- Pazara nüfuz etme: Yeni pazarlara ulaşabilmek için müşterilerin ne ödedikleri ve öncelikli rakiplerin belirlediği ortalama fiyatlar dikkate alınır.
- Pazarın kaymağını alma: Müşterilerin ne dediklerine ve öncelikli rakiplerin ortalama fiyatlarına bakılarak yüksek fiyat oluşturulur.
- Fiyat liderliği: Sektördeki lider işletme, fiyatları düşürebilir veya yükseltebilir, diğer işletmeler de lideri izler.
- Uyarlanmış fiyatlama: Önce müşterilerin ödeyeceği fiyatlar belirlenir, sonra sunulan ürün ve hizmetler fiyatlarına uygun biçimde yer değiştirilir.
- Getiri yönetimi: Talebin yüksek veya düşük olmasına bağlı olarak fiyatlar günlük ve saatlik olarak değiştirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum