Otel Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #862891

Her işin aşamaları için tecrübeye dayanan geleneksel iş gör-me usulleri yerine, gerçek bir yönetim biliminin geliştirilmesiyle her işin en iyi nasıl yapılacağının belirlenmesi hangi yönetim yaklaşımının temellerinden biridir?


Bilimsel yönetim öncesi yaklaşım

Neoklasik yaklaşım

Bilimsel yönetim yaklaşımı

Modern yaklaşım

Postmodern yaklaşım


Yanıt Açıklaması:

Bilimsel yönetim yaklaşımında gözlemlerinden yola çıkarak yaptığı araştırma ve incelemelerine dayalı olarak Taylor’un fikirleri dört temel prensibe dayandırılabilir :

a. En İyi Tek Yol: Her işin aşamaları için tecrübeye dayanan geleneksel iş gör- me usulleri yerine, gerçek bir yönetim biliminin geliştirilmesiyle her işin en iyi nasıl yapılacağının belirlenmesidir (diğer bir ifadeyle işi yaparken en iyi yolu bulma).

b. İşçilerin Bilimsel Yöntemlerle Seçilmesi: İşçilerin bilimsel yolla seçilmesi ve sonuçta hangi işçinin hangi işi daha iyi yapacağının belirlenmesidir.

c. Finansal Güdüleme Araçları: İşçilerin kendilerinden beklenen görevleri ye- rine getirmeleri için güdülenmeleri gerekir. Bu amaçla, işçilere ürettikleri parça başına ücret ödenmesi gerekir.

d. İşbölümü: Yönetimle ilgili iş ve sorumlulukların işçinin üzerinden yöneti- me devredilerek, yönetimle çalışanların görevlerinin ayrılması ve bu ayır- mayla birlikte bu iki grup arasında sorumluluğun dağıtılması ve işbirliğinin kurulmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum