Otel Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #880547

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi, iş etiği kavramını genel olarak benzer nitelikteki kavramlardan ayıran temel özelliklerden biri değildir?


İş etiğine ilişkin ahlâki sorunlar, genel olarak etiksel sorunlara uygulanan yöntemlerden farklı bir yöntemle ele alınmazlar; iş etiğinde de aynı yöntemler kullanılır

İş etiği, örgüt paydaşlarının tüm eylemlerini konu alır; ancak bu eylemlerin sadece ahlâki boyutları inceleme ve değerlendirme kapsamına alınır

İş etiği, ahlâkileştirme, ideolojiye dönüştürme ve belirli bir dünya görüşünü ortaya koyma gibi amaçlar güder

İş etiği, psikoloji, sosyoloji, kültürel antropoloji, hukuk, ekonomi, işletme, yönetim ve organizasyon, enformatik ve çevre teknolojisi alanlarında uzmanlık gerektiren disiplinler arası bir uzmanlık alanıdır

İş etiği, örgütlerin içinde bulundukları sektör, bölge ve ülke kültüründen etkilense de günümüzde küreselleşmenin sonucu olarak evrensel bir nitelik kazanmıştır


Yanıt Açıklaması:

İş etiği kavramını genel olarak benzer nitelikteki kavramlardan ayıran temel özellikler aşağıdaki şekilde açıklanabilir:

  • İş etiği, iş hayatında ortaya çıkan tüm etiksel sorunları incelemektedir. Buradan hareketle iş etiği, çalışanlar ile çalışanlar, yöneticiler ile çalışanlar ve işletme ile işletmenin çevresindeki faktörler arasında çıkabilecek tüm etiksel sorunları araştırır ve bunlara çözümler getirmeye çalışır.
  • İş etiğine ilişkin ahlâki sorunlar, genel olarak etiksel sorunlara uygulanan yöntemlerden farklı bir yöntemle ele alınmazlar; iş etiğinde de aynı yöntemler kullanılır.
  • İş etiği, örgüt paydaşlarının tüm eylemlerini konu alır; ancak bu eylemlerin sadece ahlâki boyutları inceleme ve değerlendirme kapsamına alınır.
  • İş etiği, ahlâkileştirme, ideolojiye dönüştürme ve belirli bir dünya görüşünü ortaya koyma gibi amaçlar gütmez.
  • İş etiği, psikoloji, sosyoloji, kültürel antropoloji, hukuk, ekonomi, işletme, yönetim ve organizasyon, enformatik ve çevre teknolojisi alanlarında uzmanlık gerektiren disiplinler arası bir uzmanlık alanıdır.
  • İş etiği, örgütlerin içinde bulundukları sektör, bölge ve ülke kültüründen etkilense de günümüzde küreselleşmenin sonucu olarak evrensel bir nitelik kazanmıştır.
Yorumlar
  • 0 Yorum