Özel Eğitim Deneme Sınavı Sorusu #457631

Aşağıdakilerden hangisi işitme yetersizliği olan çocuklarda konuşulan dili anlamayı kolaylaştırmak için öğretmenlerin dikkat etmesi gereken ilkelerden birisidir?


Çocuk için iletişim becerisinin işlevsel olmasına dikkat etmek

Çocukla sohbet etmek ve sohbet konusunu seçmek

Çocuğun dil düzeyine ve işlevsel gereksinimlerine duyarlı olmak

Karmaşık dil becerilerini geliştirmek

Çocuğun anlamadığı cümleleri veya kelimeleri tekrar etmek


Yanıt Açıklaması:

A, B, C, D şıklarında yer alan ifadeler sohbet ve anlatı becerilerini geliştirmede dikkat edilmesi gereken noktalardır. İşitme yetersizliği olan çocuklarda konuşulan dili anlamayı kolaylaştırmak için öğretmenlerin şu ilkelere dikkat etmeleri önerilebilir:
• Fazla hızlı konuşmayın. Konuşmanızın hızını hafifçe azaltmanız gerekebilir; ama normal konuşmanızın genel ritmini ve hızını bozmamaya dikkat edin.
• Pencerelerin ya da diğer ışık kaynaklarının sizin arkanızda olmamasına dikkat edin ve çocuğun gözlerine ışık gelmemesine dikkat edin. Çocuğun işaretleri ya da dudakları iyi okuyabilmesi için ışık, konuşmacının ya da işaretleri yapanın üzerinde olmalıdır.
• Konuşurken dudak hareketlerinizi abartmayın ve her kelimeden sonra ara vermeyin. Bu, dudak okumayı kolaylaştırmaz ve çocuğa uygun olmayan konuşma modelleri gösterir.
• Çocuk bazı şeyleri anlamadığı zaman cümleleri ya da kelimeleri tekrar edin ya da biraz değiştirerek söyleyin ve sonra görsel ipuçları ekleyin (jestler, mimikler ya da bir nesneyi ya da resmi göstermek). “Anladın mı?” diye sormaktan kaçının. Genelde çocuk “Anladım.” diyecektir. Bu yüzden, çocuğun anlayıp anlamadığını sorular sorarak, bazı direktifler vererek ya da çocuğun cevaplarını gözleyerek karar verin
• Çocuğun arta kalan işitme potansiyelinin farkında olun. Çocuğun dikkatini çekerek doğadaki çeşitli şeylerin seslerini öğrenmesinde çocuğa yardımcı olun. Örneğin bazı müzikal aletlerin sesi ya da alarmlı bir saat kullanılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum