Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1036680
Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde faaliyet gösteren STK’ların var olan güçsüzlüklerinden biri değildir?
STK’ların kurumsal kapasitelerinin düşük olması |
STK’lar arası iletişim ve işbirliklerinin düşük seviyede olması |
STK’lara yönelik güven eksikliği |
STK’ların yönetim konusundaki yetersizlikleri |
STK'ların kâr amacı gütmemeleri |
Ülkemizde faaliyet gösteren STK’ların var olan güçsüzlükleri altı başlık altında toplanmıştır. Bunlar:
a. Türk halkının genel olarak STK’lara üyelik oranlarının çok düşük olması: Ülkemizde STK’ların sayısı hızla artmakta ancak vatandaşların katılımı oldukça düşük olmaktadır. Bireylerin %18’i bağış yapmakta, %7,8’inin bir derneğe üyeliği bulunmakta ve %1,5’i aktif olarak STK’lar için gönüllülük yapmaktadır.
b. STK’ların kurumsal kapasitelerinin düşük olması: STK’ların içinde bulundukları kaynak sıkıntısı, nitelikli personel ve uzman kişilerden hizmet almalarını engellemekte, bu durum kapasite yetersizliğinde bir kısır döngü oluşmasına neden olmaktadır.
c. STK’lar arası iletişim ve işbirliklerinin düşük seviyede olması: Araştırma bulguları STK’ların birbirleriyle olan işbirliği ve iletişimlerinin kaygı verecek düzeyde az olduğunu göstermektedir.
d. STK’lara yönelik güven eksikliği: Ülkemizde geçmişte STK’lara ilişkin yaşanan bazı kötü örnekler nedeniyle vatandaşların STK’lara kuşkuyla yaklaştıkları görülmektedir. Bir başka ifadeyle ülkemizde geçmişte dernek adı altında bir takım siyasi faaliyetlerin yürütülmüş olması ve bazı STK’larda yaşanan yolsuzluk olayları toplumda STK’lara karşı bir güven eksikliği oluşmasına yol açmıştır. Türkiye’de Sivil Toplumun Gelişimi ve Sivil Toplum Kamu İşbirliğinin Güçlendirilmesi Projesinin yürüttüğü araştırmanın sonuçları da bu görüşü destekler niteliktedir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre STK’ların sivil toplum üzerinde en çok anımsattığı kavramlar arasında %32,4 ile siyaset/politika, %20,2 ile de gösteri ve yürüyüş olduğu görülmektedir. Ancak geçmişte yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen toplum yararına olan çalışmaların el birliği ile yapılmasına katkı sağlamak ve çözümün bir parçası olmak için STK’lara destek verilmelidir.
e. Devlet-sivil toplum ilişkilerinin istenen seviyeye gelmemiş olmaması: Araştırma bulguları, devlet ve STK’lar arasındaki ilişkilerin çok iyi olmadığını ortaya koymuştur.
f. STK’ların yönetim konusundaki yetersizlikleri: STK’ların özellikle iç ve dış şeffaflık ve hesap verebilirlik konularında yeterli olmadıkları görülmüştür.
Yorumlar
- 0 Yorum