Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #961798

Aşağıdakilerden hangisi afet öncesi planlamaların beş temel strateji arasında yer alan özel gereksinimli bireylerin tanımlanması, numaralandırılması ve yerlerinin belirlenmesine ilişkin yapılabilecekler arasında yer almaz?


Özel gereksinimli bireylerin yoğun olarak bulunduğu, ev, okul, hastane, bakım ve rehabilitasyon merkezi gibi alanlar haritada işaretlenebilir ya da coğrafi bilgi sistemi kayıtlarına dahil edilerek yerleri belirlenebilir.

Özel gereksinimli bireyleri belirlemek ve yerlerini tespit etmek için kullanılabilecek bir diğer önemli strateji; bu gruplarla düzenli olarak çalışan kolluk kuvvetleri, hizmet ve sağlık kuruluşlarıyla ortak hareket etmektir. 

Numaralandırma işlemi başlangıçta kulağa hoş gelmeyebilir. Ancak özel gereksinimli bireylerin önemli bir bölümünde karşılaşılan iletişim ve etkileşim sorunları nedeniyle bireyden kendine dair bilgi almak mümkün olmayabilir

Toplumunun genelinin özel gereksinimli bireyler için hazırlanan acil durum planlarına ve müdahale etkinliklerine katılımının teşvik edilmesi için çeşitli stratejiler kullanılabilir.

Sivil toplum kuruluşları (STK), özel gereksinimli bireyleri tanımlamak için başka bir bilgi kaynağı olarak düşünülebilir.


Yanıt Açıklaması:

Toplumunun genelinin özel gereksinimli bireyler için hazırlanan acil durum planlarına ve müdahale etkinliklerine katılımının teşvik edilmesi için çeşitli stratejiler kullanılması özel gereksinimli bireylere yönelik organizasyonlara katılım sağlama stratejisi altında yer alan bir strateji iken diğer şıklarda yer alan stratejiler özel gereksinimli bireylerin tanımlanması, numaralandırılması ve yerlerinin belirlenmesine ilişkin yapılabilecekler arasında yer alır. Doğru yanıt D seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum