Özel Gereksinimli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1036755

Aşağıdakilerden hangisi BM'ye bağlı olarak engelli bireylere hizmet veren uluslararası STK'lardan biri değildir?


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO)

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO)

Uluslararası Engelli Halkları (DPI)

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)

BM Çocuk Fonu (UNICEF)


Yanıt Açıklaması:

BM’ye bağlı birimler dışında engelli bireyler için çalışan uluslararası nitelikte farklı STK’lar vardır. Engelli bireyler için çalışan diğer uluslararası örgütlenmeler arasında şunlar yer almaktadır:
a. Uluslararası Engelli Halkları (Disabled Peoples International-DPI): 110 üye ülkeye sahip bu kuruluşun amacı; engelli bireylerin haklarını tam katılım, fırsat eşitliği ve gelişimleri konularında desteklemektir.
b. Uluslararası Rehabilitasyon (Rehabilition International-RI): Amacı, engelli bireylerin ve ailelerinin adına toplumda bu bireyler için fırsat eşitliği yaratılması, engellilerin rehabilitasyonu ve engelliliğin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmaktır.
c. Uluslararası Engelliler (Handicap International-HI): Bu kuruluş, korunmaya muhtaç ya da engellerle karşılaşan bireylerin hayat standartlarının iyileştirilmesi amacıyla bir çok farklı bilim dalının birlikte hareket etmesiyle hazırlanan programları destekler.

d. Uluslararası Engelliler ve Kalkınma Konsorsiyumu (International Disability and Development Consortium-IDDC): 100 ülkede engelli bireylerle ilgili çalışmaların geliştirilmesi amacıyla 14 uluslararası sivil örgütten oluşan bağımsız bir kuruluştur. Bu kuruluş; işbirliği, bilgi ve uzmanlık paylaşımı yoluyla engelli bireylerin haklarını etkin bir biçimde geliştirmeyi hedeflemektedir.
e. Avrupa Engelliler Forumu (European Disability Forum-EDF): Avrupa Birliği sınırları
içinde engelli bireylerin hakları için mücadele eden ve tüm üye ülkelerdeki engellilere yönelik hizmet veren STK’ların bir araya geldiği bir oluşumdur.
f. Avrupa Engelliler Parlamentosu (European Parliament of Disabled People-EPDP): Avrupa Parlamentosunun engellilik gündemi dahilinde ve Avrupa Engelliler Yılı’nı izleyen süreçte gerçekleştirilecek olan etkinlikleri destekleyeceğini ve bu süreçte engellilere yönelik örgütlerin temsilcileriyle iletişim içerisinde olacağını ifade eden bir kuruluştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum