Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1281531

“Uzman, aile ile görüşme sırasında aile özelliklerine ilişkin not alıyor, ailenin söylediklerini kafa sallayarak görüş birliğini ifade ediyor.”

Yukarıda pasif dinleme olarak adlandırılabilecek bir görüşme sürecinin aktif dinlemeye dönüşmesi için ifade içinde aşağıdaki maddelerin hangisindeki değişikliğin olması gerekir?


“aile özelliklerine ilişki not alıyor” ifadesinin “aile özelliklerine ilişkin doküman alıyor” şeklinde değiştirilmesi

“aile ile görüşme sırasında” ifadesinin yerine “aile ile görüşme seansında” ifadesinin kullanılması

“kafa sallayarak görüş birliğini ifade ediyor” yerine “sözel olarak onaylayarak ifade ediyor” ifadesinin kullanılması

“ailenin söylediklerini” ifadesinin “ailenin sunduğu dokümanlarda yazılanları” şeklinde değiştirilmesi

“aile özellikleri” ifadesinin yerine “aile ve çocuklarının öyküleri” şeklinde değiştirilmesi


Yanıt Açıklaması:

Dinleme becerileri pasif ve aktif dinleme olarak ikiye ayrılır. Pasif dinleme, uzmanın karşısındaki kişiyle göz kontağı kurması, ailenin özelliklerine ilişkin not alması, zaman zaman baş sallayarak görüş birliğini ifade etmesi, gülümsemesi, etkileşimi sürdüren nitelikte yanıtlar vermesi gibi sözel olmayan davranışları içerir. Etkili iletişim becerileri arasında sözel olmayan davranışlar, belki de sözel iletişim becerilerinden daha da önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle etkileşimlerde vücut dili ile olumsuz mesaj verilmemesi etkili iletişim kurulmasına yardımcı olacaktır. Aktif dinleme, iyi bir yardım ilişkisinin temelini oluşturur. Anne babanın söylediklerini yorumlama, değerlendirme, gerektikçe sorular sorma ve yanıt verme gibi etkili sözel iletişim davranışlarını içerir. Sözel iletişim becerileri de yapılan çalışmayı olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. O halde sorunun C şıkında olduğu gibi sözel olmayan davranış olarak kafa sallayarak görüş birliğini ifade etmek yerine sözel olarak onaylamak pasif dinlemeyi aktif dinlemeye dönüştürecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum