Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #547818

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri özel gereksinimli çocuğa sahip ailelerin aile işlevlerine ilişkin gereksinimler ile ilgilidir?

  1. Eşlerin özellikle de babaların desteğini sağlama
  2. Normal gelişim gösteren kardeşlere ilgi gösterme
  3. Ailelerin çocuklarının bakımı için yarım gün çalışmaları


I

I, II

I, II, III

I, III

II, III


Yanıt Açıklaması:

Anne babaların aile içi ilişkilerde ve etkileşimlerde yaşadıkları sorunları çözmek, özel gereksinimli çocukları ve normal gelişim gösteren çocukları için etkili anne babalık yapmak, eşlerin özellikle de babaların desteğini sağlamak, serbest zaman etkinliklerini planlamak gibi aile dinamikleriyle ilgili pek çok konuda desteğe gereksinimleri vardır. Aile içinde özel gereksinimli bir çocuğun bulunması kardeşler için zor bir durumdur. Normal gelişim gösteren kardeşler, özel gereksinimli kardeşini anlama ve kabullenme, arkadaşlarına tanıtma, kardeşiyle aynı odayı paylaşma, kardeşinin davranış sorunları karşısında rahatsız olma, anne ve babasından yeterince ilgi görememe gibi pek çok durumla karşılaşırlar. Anne babalar özel gereksinimli çocuklarının dışında normal gelişim gösteren çocuklarına da yeterince ilgi göstermeli ve vakit ayırmalıdırlar. Bu durumda I ve II aile işlevlerine ilişkindir.

Ailelerin çocuklarına eğitim veren hizmetlere ulaşmaları için pek çok iş ve yükselme fırsatlarını kaçırmaları, çocuklarının bakımı için işlerinde tam gün çalışırken yarım zamanlı çalışmak durumunda kalmaları ailelerin ekonomik güçlükler yaşamalarına neden olan durumlardır. Bu durumda III maddi gereksinim ile ilgilidir. Böylece I ve II aile işlevleri ile ilgili olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum