Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1281391

Özel gereksinimli yeni doğan bir bebeğe sahip aile erken müdahale hizmeti almak üzere bir kuruma başvurmuştur. Bu kurumda öncelikle psikoloji alanında çalışan bir uzman ile ön görüşme yapılmıştır. Aile yaşadıkları süreci, çocukları ile ilgili gereksinimleri, eşler arasında çıkan uyuşmazlıkları bile açıkça bu uzmanla paylaşmışlardır. Bu görüşmeden bir hafta sonra kurumun eğitimden sorumlu yetkilisi aileye hizmet vermek üzere kuruma çağırmıştır. Eğitim yetkilisinin aile ile bir araya geldiğinde, aile daha önce psikolog ile görüşmelerinde dile getirdikleri aile içi konuların bile bildiğini duyunca bir an üzülmüşlerdir.

Yukarıda yer alan örnek olayda ailenin yaşadığı olumsuz durumun olası sonucu aşağıdaki maddelerin hangisinde yer almaktadır?


Uzman ile ektili iletişim kurulması

Uzmana güvenin yitirilmesi

Dinleme ortamının olumsuz olması

Aile gereksinimlerinin dikkate alınmaması

Ailenin hizmetlerden daha etkili yararlanması


Yanıt Açıklaması:

Uzman ve aile arasında etkili iletişimin kurulabilmesi için öncelikle aralarında güvene dayalı bir iletişimin kurulması gerekir. Bu güvenin kurulmasının birinci koşulu, ailenin uzmana güven duymasıdır. Örneğin anne babalar çocuklarıyla ya da aileleriyle ilgili bilgileri, uzmana izin vermedikçe diğer ailelerle ya da çalışanlarla paylaşmayacağından emin olmalıdır. Bu açıklamalar doğrultusunda yukarıda verilen örnek olayda bir güven ortamının bozulması söz konusudur ve bu durum doğal olarak etkili iletişim ve işbirliği ortamını bozacaktır. O halde sorunun doğru yanıtı B seçeneğidir.  

Yorumlar
  • 0 Yorum