Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1155786

Aşağıdakilerden hangisi otizm spektrum bozukluğu olan bireylerde gözlenen dil ve iletişim güçlüklerinden birisidir?


Otizm spektrum bozukluğu olan bireylerin hepsi geç de olsa konuşmayı öğrenirler.

Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler her zaman dil bilgisi kurallarına uygun biçimde konuşurlar.

Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler bağlam dışı konuşma, çevredekilerin söylediklerini tekrarlama, radyo, televizyon vb. cihazlardan duyulan ifadeleri tekrarlayarak aktarma gibi davranışlar sergilerler.

Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler çevrelerindeki bireylerin sözel ya da sözel olmayan iletişimsel davranışlarını anlama ve bunlara tepki verme konusunda çok başarılıdırlar.

Otizm spektrum bozukluğu olan bireyler iletişim kurma ya da diğerleriyle iletişim başlatma ve sürdürme konusunda son derece isteklidirler.


Yanıt Açıklaması:

Otistik özellikler gösteren bireylerin yarıya yakını sözel dili, bir başka deyişle konuşmayı hiç öğrenememektedir. Konuşmayı öğrenebilen bireylerde ise sözel dilin kullanımına ilişkin becerilerin öğrenilmesinde gecikme sıklıkla rastlanan bir durumdur. Ayrıca, otistik özellikler gösteren ve sözel dil becerilerini öğrenebilmiş birçok bireyin konuşmayı etkili bir iletişim aracı olarak kullanmakta güçlük çektiği söylenebilir. Otizm spektrum bozukluğundan etkilenmiş bireylerin herhangi bir iletişimsel amaç taşımaksızın bağlam dışı konuşma, çevredekilerin söylediklerini tekrarlama, radyo, televizyon gibi cihazlardan duyulan ifadeleri tekrarlayarak aktarma gibi davranışlar sergilediği gözlenebilir. Sınırlı sayıda sözcük ve ifade kullanma, tek düze, mekanik ya da sıra dışı bir ses tonu ve vurgulamayla konuşma sözel dilin kullanımına ilişkin gözlenebilecek farklılıklar arasında yer alabilmektedir. Ayrıca, dil bilgisi kurallarına uygun biçimde konuşmakta güçlük çekmek otistik özellikler gösteren bireyler arasında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Otistik özellikler gösteren bireyler ifade edici dil becerilerinin yanı sıra, alıcı dil becerilerini öğrenmekte de güçlük çekebilirler. Bir başka deyişle, otistik özellikler gösteren bireyler diğerlerinin sözel ya da sözel olmayan iletişimsel davranışlarını anlama ve bunlara tepki verme konusunda yetersizlikler gösterebilirler. Otistik özellikler gösteren birçok birey iletişim kurma konusunda isteksiz davranabilmekte ya da diğerleriyle iletişim başlatmak ve sürdürmek amacıyla kullanılabilecek sözel ya da sözel olmayan davranışları öğrenmeye gereksinim duymaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum