Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1100424

Ali 20 yaşlarında ortopedik yetersizliği yaşayan bir bireydir. Ali bu nedenle bağımsız olarak hareket etmekte zorlanmaktadır ve okul hayatı boyunca ailesinin desteği ile bir özel eğitim okuluna devam edebilmiştir. Ali okulu bitirdikten sonra evde zaman geçirmeye devam etmekte ve herhangi bir hizmetten yararlanmamaktadır. Oysaki Ali’nin psiko-sosyal ve kişisel bakım gibi hizmetleri almaya gereksinimi bulunmaktadır.

Yukarıda yer verilen örnek olayda özel gereksinimli bireyin yararlanabileceği hizmet aşağıdaki maddelerin hangisinde yer almaktadır?


Erken dönem bakım hizmetleri

Toplum temelli bakım

Evde bakım

Kurumsal bakım

Hastane bakımı


Yanıt Açıklaması:

Bakıma gereksinim duyan bireye ve aileye verilen her türlü desteği içerir. Evde bakım hizmetlerinin temel amacı, bireyin kendi evinde bağımsız bir şekilde yaşamasını sağlamaktır. Aynı zamanda bu hizmet kapsamında bakıma gereksinimi olan bireyin ailesine de destek olunması hedeflenir. Evde bakım; diğer bakım türlerinin sağladığı katkıların yanında, aile bütünlüğünün korunmasına ve bireyin normal yaşamındaki sosyal etkinliklerini sürdürebilmesine olanak tanımaktadır. Evde bakım hizmetleri temel olarak bireye yaşadığı ortamda psiko-sosyal, tıbbi ve kişisel bakım hizmetlerini kapsar. Ancak bu hizmetlerin yanı sıra evde bakım hizmetleri kapsamında bakıma gereksinim duyan bireyin, serbest zamanını değerlendirme, işyerinde ve okulda gerekli çevresel ve mimari düzenlemelerin yapılması, basit tıbbi müdahaleleri ve kamusal ve sosyal alanda bireyin topluma uyumunu ve bütünleşmesini sağlama gibi hizmetleri de kapsamaktadır.Bu açıklamalarda da görülebileceği gibi doğru yanıt C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum