Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1100363

İşitme kaybı olan bir birey küçük yaştan itibaren, işitme cihazı kullanmaya başlamış ve özel eğitim desteği almıştır. İşiten akranlarıyla birlikte eğitim aldığı ilkokul bitirdiğinde akademik olarak başarılı ve çevresiyle rahatlıkla iletişim kurabilen bir birey olduğu gözlenmektedir. Ortaokulda da aynı başarıyı göstermesi beklenmektedir.

Yukarıda yer alan örnek durum “zedelenme”, “özür/yetersizlik” ve “engel” kavramları bağlamında aşağıdaki çıkarımlardan hangisi doğrudur?


Birey küçüklüğünden itibaren yoğun bir özel eğitim sürecinden geçirilmiş ancak işitme kaybından dolayı halen işitme engelli olarak tanılanmıştır.

Bireyde işitme kaybının tanılanması, işitme cihazını kullanılması kaybın özür/yetersizliğe ve engele dönüşmesini önlemiştir.

Birey işitme kaybı nedeniyle zedelenme ile dünyaya gelmiş, tüm tedbirler ile birlikte özür/yetersizliği devam etmiştir.

Birey işitme kaybının tanılanması, kaynaştırma ortamlarında eğitim alması sonucu engelli olma durumundan kurtulmuştur.

Bireyin işitme kaybının tanılanması, işitme cihazını kullanması ile zedelenme olarak işitme kaybı ortadan kalkmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Yetersizliği olan bireye gerekli bilgi ve beceriler kazandırıldığında, sosyal ve gerektiğinde fiziksel çevrede bazı değişikliklere gidildiğinde yetersizliğin engel durumuna dönüşmesi önlenebilir. Örneğin, bir kolunu kaybeden bir çocuk protez kullanmayı öğrendiğinde, okulda ve okul dışında problem yaşamadan işlevlerini yerine getirdiğinde, en azından etkileşimde bulunduğu fiziksel çevre açısından engelli değildir. Ayrıca yetersizlik bazı ortamlarda engele yol açabilirken bazı ortamlarda engel oluşturmayabilir. Bir bacağında protezi olan çocuk basketbol maçında akranları ile karşılaştırıldığında engelli olabilir ama sınıfta aynı çocuğun akademik anlamda bir engeli olmayabilir. Bu açıklamalardan da görülebileceği gibi sorunun doğru yanıtı B seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum